Вулиця Кобилянська потрохи прапоріє ФОТОРЕПОРТАЖ

Вулиця Кобилянська потрохи прапоріє  ФОТОРЕПОРТАЖГазета \”Час\” продовжує відслідковувати ситуацію, чи поважають державні символи службовці краю. І в минулому числі \”Часу\” ми хотіли похвалити чиновників в тому, що ті одумались і таки вивішали гарний прапор над аркою по вулиці Кобилянської, 5-7, де розташовані управління міста та області. Та, на жаль, прапору там не побачили. Про що і написали в газеті. Та вже за тиждень жовто-блакитний стяг висів. Ми пройшлись вулицею Панською і помітили, що чиновники потроху починають навертатися до поваги державних символів.

На жаль, не всі. Але ми слідкуватимемо. Окрім того навіть недержавні структури (палац кіно імені О.Кобилянської) вивішують державні прапори. Навіть два. На противагу міськуправління охорони здоров\”я, де немає жодного.

Краєзнавчий музей

Вулиця Кобилянська потрохи прапоріє  ФОТОРЕПОРТАЖ

Обласний військкомат

Вулиця Кобилянська потрохи прапоріє  ФОТОРЕПОРТАЖ

Міськуправління охорони здоров\”я

Вулиця Кобилянська потрохи прапоріє  ФОТОРЕПОРТАЖ

Управління юстиції

Вулиця Кобилянська потрохи прапоріє  ФОТОРЕПОРТАЖ

Палац кіно

Вулиця Кобилянська потрохи прапоріє  ФОТОРЕПОРТАЖ

Господарський суд Чернівецької області

Вулиця Кобилянська потрохи прапоріє  ФОТОРЕПОРТАЖ

І, насамкінець, сумнозвісна арка по вул. Кобилянській, 5-7.

Вулиця Кобилянська потрохи прапоріє  ФОТОРЕПОРТАЖ

А от, що ми писали в минулому числі \”Часу\”:

Стяг відмайорів і чиновникам не треба

«Час» писав, як виявив неподобство чиновників міської та обласної влади, котрі в центрі міста, на вулиці Ольги Кобилянської, 5-7, при вході до приміщень, де розміщуються кабінети головних посадовців від державної служби Буковини та від міського РАЦСу, зганьбили Державний прапор України. Подертий, брудний та забутий всім і всіма, він помирав на шлагштоці. Редакція негайно звернулась до керівників міста та області, прокуратури, аби це нищення та паплюження національного символу держави було припинене. Ми вимагали, аби винні за наругу над прапором понесли відповідальність.

За кілька днів після наших звернень прапор таки замінили. Ненадовго, правда. Перевірки провели.

Прокуратура міста Чернівці у відповіді нам написала, що з метою недопущення подібних фактів неналежного утримання Державного Прапора України нею направлено листа секретарю Чернівецької міської ради Віталію Михайлішину з вимогою вжити відповідних заходів реагування.

У Чернівецькій міській раді повідомили, що «не могли не відреагувати на подібне ставлення до зовнішнього вигляду історичної частини міста і до державної символіки». Тому установам, розташованим за вказаною адресою, надіслані листи з проханням привести прапор у належний стан і в подальшому стежити за цим.

В Чернівецькій облдержадміністрації теж обурені таким випадком. ОДА, йдеться у відповіді, «звернула увагу керівників Головного управління юстиції (якому підпорядкований міський РАЦС, — Ред.) на недопустимість подібного ставлення до Державної символіки».

Отож в результаті прапор був на місці. Недовго. І чиновники, які допустили наругу над ним, теж. Недовго? Та хіба газета «Час» має слідкувати за тим, чи утримуються прапори на державних установах в належному стані? І хіба після такого ганебного випадку жодне крісло під жодним посадовцем не похитнулося? Могли б із сорому й самі піти.

Післямова
7 листопада ми вирішили сфотографувати згаданий прапор, аби наші читачі переконались, що на чиновників таки є управа. Коли ж підійшли до тієї арки, то… прапора там не побачили. Лишень флагшток. Здивовані та занепокоєні (а може, то негідники якісь вкрали державний стяг?), ми пішли до міського РАЦСу питати у керівництва, що ж сталось з прапором. Там відповіли, що свята і вибори закінчились, отож прапор просто зняли. А те, щоб він постійно там висів, то це не передбачено (?!). Та й взагалі, то не до них питання, адже флагшток розміщено на фасаді магазину, а сам РАЦС розміщується на другому поверсі. Отак от.

Тоді ми пішли до головних від всіх чиновників – до управління Головдержслужби. Ми думали, що там вже б’ють на сполох з приводу зникнення прапора та способу його повернення на почесне місце. Та, як з’ясувалось, там прапором теж не переймаються. Кажуть, що то взагалі не їхня частина арки. А РАЦСу. На їхній частині арки навіть флагштоку немає. «Чому?» — питаємо. «Не передбачено, це міська рада має зробити». «Чому не звертались, аби влада те зробила», — питаємо. В Головдержслужбі області сказали, що над цим думають. Та й взагалі запевнили нас, той прапор колеги зо два дні тому віддали в чистку і незабаром знову вивісять. Але в РАЦСі нам такого не говорили.

Висновок же невтішний: і керівництву РАЦСу, і керівництву управління Головдержслужби по цимбалах Державний символ України. Чхати вони хотіли на всі ті перевірки, які були здійснені після часівських звернень. Прапор там не шанують.

На відміну від Господарського суду Чернівецької області, будівля котрого розташована за кілька кроків од тієї арки. Там чомусь свята не треба, аби на державній установі красувався жовто-блакитний стяг. Там не шукають виправдань. Там просто поважають Державний символ.
Газета «Час» зі своїх шпальт вкотре звертається до голови ОДА, секретаря міськради і прокуратури – змусьте чиновників поважати державні символи, або ж женіть їх в шию.

peredplata