Погода в Чернівцях та Чернівецькій області на вихідні, 16 і 17 лютого.

Погода в Чернівцях та Чернівецькій області на вихідні, 16 і 17 лютого. Упродовж вихідних в Чернівцях та області утримуваиметься хмарна погода без опадів.
Температура повітря вночі становитиме -9…-5 градусів, удень – від -5 до -2. Вітер північний, 1-4 м/с, вологість – 80-95%.
За останні 130 років 16 лютого максимальна температура становила 15.6° (1957); мінімальна -19.3° (1994).
Народний прогноз погоди: 16 лютого вшановується пам\’ять праведних Симеона-Богоприємця, Ганни-пророчиці і Власія Кесарійського. З цього дня у давнину розпочиналось лагодження – підготовка інструменту для весняного посіву. З цього приводу люди говорили: \”На лагодження дід встає вдосвіта – лагодить збрую літню і бороду столітню\”. На Власія часто бувають великі калюжі. Але тепла погода у цей день буває рідко, адже 16 лютого відоме власієвскими морозами.
17 лютого. У цей день вшановується пам\’ять преподобного Миколи Студійського. Цей день відомий як початок звіриних (вовчих) весіль, тому святого Миколу Студійського називали \”вовчим сватом\”. Цей день вважається одним із самих холодних у лютому – стоять сильні морози, і йде сніг: \”На Миколу Студеного снігу навалить гору\”. Ці морози називаються миколиними. Наші пращури 17 лютого звертали увагу на ялинкові гілки: якщо довгі сухі гілки згинаються – буде заметіль, а якщо випрямляються – погода буде благоприємною.

peredplata