Путін вирішив почати повномасштабну війну з Україною

Реакція російського зовнішньополітичного відомства на загострення ситуації навколо Донецького аеропорту свідчить, що Кремль розпочав інформаційну підготовку до повномасштабного збройного конфлікту з Україною

Путін вирішив почати повномасштабну війну з Україною

Сьогодні, коли стало цілком очевидно, що заяви терористичних ватажків щодо встановлення контролю над Донецьким аеропортом не більше, ніж видавання бажаного за дійсне, російське Міністерство закордонних справ розповсюдило заяву, в якій звинувачує українську сторону в порушенні мінських домовленостей, обстрілах мирних районів Донецька, тощо. В цьому не було б нічого оригінального, якби не кілька деталей.

По-перше, в Кремлі заявили, що, виявляється, за мінськими домовленостями, збройні сили України мають віддати Донецький аеропорт терористам. \”Це питання довго не могло вирішитися через суперечки навколо деяких інших ділянок лінії зіткнення, а тим часом українські силовики продовжували обстрілювати з будівлі аеропорту Донецьк та інші населені пункти, внаслідок чого гинули мирні жителі, включаючи жінок і дітей, руйнувалися школи, житлові будинки та інша цивільна інфраструктура. Для припинення цих злочинних дій сили ДНР взяли аеропорт під свій контроль, однак українські війська, не рахуючись з жертвами серед цивільного населення, розгорнули повномасштабну бойову операцію в спробі відбити цей стратегічний об\’єкт з тим, щоб продовжувати обстріли житлових районів Донецька\”, – заявили в російському МЗС.

По-друге, російські дипломати зазначили, що у зв\’язку з останніми подіями, Володимир Путін направив Петру Порошенку своє \”послання\” про необхідність виконання сторонами конфлікту \”режиму тиші\” і дотримання домовленості про відвід важкої артилерії від лінії зіткнення, але той путінський \”мирний план\” відкинув. \”Українські силовики передані їм пропозиції відкинули і відновили артобстріли Донецька, створюючи пряму загрозу життю мирних громадян і спостерігачам Місії ОБСЄ\”, – прокоментували в МЗС Росії.

В той же час, російські ЗМІ посилили потік брехні щодо \”київських карателєй\”. Так, російська інформагенція \”РИА Новости\” з посиланням на ватажка донецьких терористів Олександра Захарченка повідомляє, що нібито українська авіація бомбила Горлівку, використовуючи 500-кілограмові бомби. При цьому російські політологи зі сторінок ЗМІ сиплють коментарями, що \”війна на Донбасі продовжиться, оскільки Київ відчуває безкарність\”.

Весь цей потік брехні виглядає як інформаційна підготовка до масштабної війни з Україною. Кремлівські меседжі призначені в першу чергу для рядових російських обивателів, і мають втемяшити в їхні голови наступну картину: \”Нацькований вашингтонськими господарями Київ підступно порушив мирні мінські домовленості, ігнорує всі заклики миролюбивого Путіна до припинення вогню, та продовжив особливо жорстоку і цинічну каральну операцію на Донбасі, масово винищуючи російськомовне населення. В цій ситуації у Росії просто немає іншого виходу, окрім як втрутитися, щоб примусити Україну до миру та врятувати людей на Донбасі від кривавої помсти хунти\”.

Швидше за все на відверте вторгнення Путін не наважиться, тому \”покарати Україну\” мають \”заблукалі десантники\” та \”зелені чоловічки\” без шевронів. Але без нових \”вантажів 200\” ця таємна війна аж ніяк не обійдеться. Тому головне завдання путінського меседжу – морально підготувати росіян до прийому тіл друзів і родичів в цинкових трунах.

Але нове замасковане російське вторгнення – не єдиний варіант розвитку подій. Оприлюднені російськими ЗМІ цитати з послання Путіна Порошенку свідчать, що остаточне рішення в голові кремлівського диктатора ще не дозріло, інакше російський президент навряд апелював би до ОБСЄ та обіцяв би спільно з міжнародними організаціями контролювати припинення вогню. \”Пропоную, щоб обидві сторони, як українські силові структури, так і ополченці Донбасу (ДНР і ЛНР), вжили невідкладних заходів для припинення взаємних обстрілів, а також негайного відводу сторонами конфлікту засобів ураження калібром понад 100 міліметрів на дальності, встановлених Мінським меморандумом від 19 вересня 2014 року, виходячи з фактичного проходження лінії зіткнення відповідно до доданої карти… У свою чергу будемо готові спільно з ОБСЄ організувати контроль за здійсненням цих кроків\”, – заявив Путін.

Складається враження, що Путін таки побоюється наслідків чергової ескалації і залишає собі можливість для маневру, якщо Київ буде більш поблажливим. Проте ймовірність такого розвитку подій не надто висока.

Тарас Клочко

peredplata