Донецький аеропорт під шквалом обстрілів: \”кіборги\” героїчно захищають летовище

Донецький аеропорт під шквалом обстрілів: "кіборги" героїчно захищають летовищеБойовики намагаються будь-якою ціною перехопити контроль над летовищем.

За останні кілька діб неабияк загострилася ситуація навколо Донецького аеропорту імені Прокоф\’єва, контроль над яким постійно намагається відібрати ворог.

20 січня

9:05 Українські військові відкинули бойовиків від Донецького аеропорту на кілька кілометрів в бік Донецька. Ситуація в зоні АТО залишається дуже напруженою.

9:00 Напередодні найманці продовжили наносити вогневі удари по передових позиціях українських військ як в районі летовища, так і біля Пісків. Як повідомив Дмитро Тимчук, бойовики у районі Донецького аеропорту підірвали Путилівський шляхопровід, аби зупинити прорив української бронетехніки.

Українські військові відтіснили бойовиків від аеропорту у бік Донецька на 2-3 кілометри, а ніч на Донбасі минула неспокійно.

Крім того, поранені \”кіборги\” розповіли, як бойовики в аеропорту труїли їх небезпечним газом. Попередні результати свідчать, що це був не військовий газ смертельної дії. Ймовірно, речовина відноситься до поліцейських паралітичних газів, про що свідчать неофіційні джерела.

19 січня

19:00 93 поранених тільки за останні три дні \”кіборга\” нині перебувають у дніпропетровських лікарнях. Задля порятунку їм перелили понад десять літрів крові.

Як повідомили у штабі АТО, вдень на території донецького аеропорту спостерігалося відносне затишшя.

16:00 Відбулось руйнування перекриття нового терміналу. Під завалами опинилися оборонці приміщення. Командуванням вжито всіх заходів щодо надання допомоги захисникам терміналу.

Один із кіборгів розповів, що силовиків бойовики труїли газом.

15:00 Прес-служба Генштабу ЗСУ повідомила, що ситуація в Донецькому аеропорту знаходиться під контролем сил АТО, які забезпечені зброєю, боєприпасами та продуктами харчування. Бойовики понесли втрати і відступили в бік житлових кварталів міста Донець

У штабі АТО зазначили, що на території аеропорту зранку затишшя. Бойовики не вступали у безпосередній вогневий контакт з українськими військовими.

9:00 Поранених бійців АТО евакуювали з Донецького аеропорту. Про це повідомив в Facebook радник президента України та помічник міністра оборони Юрій Бірюков.

За словами речника АТО Леоніда Матюхіна, в аеропорту підрозділи Збройних сил ведуть активні дії з метою очищення території, яка до цього часу контролювалася бойовиками.

\”Противник несе втрати в живій силі та техніці. За отриманою інформацією, в рядах незаконних збройних формувань спостерігається паніка та дезертирство\”, – розповів речник.

17 січня

Українські військові пішли у контратаку, внаслідок чого сили АТО розширили контроль над територією донецького аеропорту, а бойовики втратили більше 60 загиблих.

Під донецьким аеропортом відбувся епічний бій із десятками танків і артилерійськими дуелями.

21.00. Поранених та вбитих \”кіборгів\” евакуювали з аеропорту. 23 військових поранено, троє загинуло.

19.00. Українські військові пробилися до \”кіборгів\” і розпочали евакуацію поранених з аеропорту.

Бійці АТО, які захищають аеропорт, записали відеозвернення до українців. Вони обіцяють не віддати ні клаптика української землі.

Станом на 18:00 у Донецькому аеропорту триває запеклий бій – проросійські бойовики щільно обстрілюють позиції бійців АТО.

\”Українські військові проводять заходи по вогневому блокуванню противника з метою евакуації поранених з нового терміналу\”, – ідеться в повідомленні прес-центру АТО.

Тим часом, кореспондент ТСН Андрій Цаплієнко на своїй сторінці у Facebook написав, що військовим вдалося \”пробити\” ще один коридор з Пісків до аеропорту.

Станом на 14:00 в Донецькому аеропорту встановилося відносне затишшя, повідомили в штабі АТО.

\”Бойовики атакували позиції українських військ у районі нового терміналу та метеовежі аеропорту. \”Кіборги\” відбивають атаки терористів, завдаючи їм важких втрат\”, – проінформував на традиційному щоденному брифінгу речник АТО Андрій Лисенко.

Волонтерка Тетяна Ричкова, яка перебуває на території летовища, підтвердила інформацію, що аеропорт контролюють українські \”кіборги\”. За її даними, ситуація стабільна. Водночас, з боку бойовиків надійшло прохання припинити вогонь, щоб забрати вбитих та поранених.

9.00. – вранці в штабі АТО повідомили, що протягом ночі бойовики зі стрілецької зброї, мінометів та артилерії били по Донецькому аеропорту, проте українські військові продовжують утримувати летовище.

00.20. Пік обстрілів донецького летовища вже позаду, вважає начальник прес-центру АТО Роман Туровець.На його думку, найскладніший момент доби минув.

\”Пік загострення пройшов, але ситуація неспокійна\”, – пояснив Туровець.

Тим часом, в Адміністрації президента сказали, що Центр АТО розробив план спасіння \”кіборгів\”.

\”Дійсно, ситуація зараз навколо аеропорту дуже складна. Ідуть бої. Ті втрати, про які ви знаєте, залишаються таким ж. На цю годину більше втрат немає\”, – сказав представник АП Олексій Покотило, уточнивши, що загинув один боєць та 11 поранено.

16 січня

За даними волонтера Юрія Бірюкова, до півночі ситуація в аеропорту стабілізувалася. \”Підкріплення, яке прийшло ввечері, допомогло відновити статус-кво, але зранку почався щільний штурм\”, – написав волонтер.

Серед українській військових є поранені. Щодо загиблих інформації на часі немає. \”Штурм дуже щільний – знову (за деякими ознаками) йдуть обдолбані метадоном \”орки\”, – додав Бірюков.

Радник президента також повідомив, що у Генштабі та у штабі АТО є чітке рішення про утримання Донецького аеропорту.

Самі бійці розповіли, що обстріли відновилися близько 6-ї ранку. До їхніх позицій наблизився танк і бойовики відкрили вогонь.

Вдень один із \”кіборгів\” 93-ї бригади ЗСУ повідомив про те, що бойовики пустили газ у будівлі Донецького аеропорту, а саме – у новому терміналі. Проте пізніше з\’ясувалося, що газу не було. За даними Бірюкова, задимлення сталося через велику кількість гранат, якими бойовики закидали приміщення, щоб витягти тіла загиблих зі своєї сторони. \”По-друге, загорівся пластик обшивки всередині першого поверху, що додало істеричного смороду. Інформація щодо бойового отруйного газу – неправда\”, – наголосив Бірюков.

Пізніше журналіст ТСН Андрій Цаплієнко повідомив, що \”кіборги\” підірвали \”кадирівців\” у підвалі Донецького аеропорту. Крім того, на третьому поверсі затрималися бойовики \”Мотороли\”, а \”кіборги\” з \”Правого сектору\” збираються вибивати їх з будівлі.

За даними Цаплієнка, військових активно підтримує артилерія, але під час боїв на території летовища загинули двоє українських бійців, ще дев\’ятеро отримали поранення. За інформацією Бірюкова, в бою загинув один боєць, ще 11-ро були поранені.

Тим часом у Генштабі ЗСУ повідомили про \”вкрай важку\” ситуацію в Донецькому аеропорту. В. о. спікера Генштабу Владислав Селезньов розповів, зокрема, і про здійснену бойовиками атаку із застосуванням сльозогінного газу, проте напад було відбито.

Цього дня президент Петро Порошенко зібрав нараду РНБО щодо ситуації в аеропорту Донецька.

Ввечері бойовики почали обстрілювати аеропорт із \”Градів\”, але \”кіборги\” не збираються його полишати.

Зауважимо, що \”кіборги\” попросили не принижувати їх панікою та істериками в Інтернеті.

Пізніше у Мережі з\’явилося відео, де \”кіборги\” грають у футбол в новому терміналі, а також аеророзвідка виклала до Мережі моторошно-прекрасне відео донецького аеропорту із висоти пташиного польоту.

Додамо, що поранених \”кіборгів\” прийняв на лікування Дніпропетровськ, життя чотирьох бійців у небезпеці.

15 січня

Новий термінал Донецького аеропорту обстрілював танк бойовиків. За даними волонтера Тетяни Ричкової, ймовірність знищення ворожої техніки була дуже мала.

За даними прес-центру АТО, за останню добу бойовики побили \”рекорд\” з кількості обстрілів українських військових. 15 січня вони продовжували потужний обстріл нового терміналу аеропорту. Була навіть ймовірність того, що терористи обстріляють місію ОБСЄ, яка направлялася до місця конфлікту, щоб пізніше звинуватити у цьому злочині українських військових. Однак все обійшлося, представники місії ОБСЄ відмовилися відвідувати аеропорт через обстріли.

О 10-й ранку захисник Донецького аеропорту з нового терміналу розповів ТСН телефоном, що терористи гатять по терміналу з танків та продовжують добивати диспетчерську вежу.

\”Ми знаходимось в Донецькому аеропорту, в новому терміналі. Нас оточили танки – б\’ють з усіх сторін. Вишку, яку вже майже зруйнували, сьогодні ще добили. Зв\’язку з вишкою теж немає. Сидимо повністю в оточенні\”, – розповідав \”кіборг\”.

Попри обстріли, українські військові мужньо захищали аеропорт. Бойовиків у відповідь накривала українська артилерія. За даними прес-центру АТО, противник поніс суттєві втрати.
А волонтер та радник президента Юрій Бірюков повідомляв, що захисникам аеропорту відправили підмогу.

Під час бою за новий термінал \”кіборгів\” відтіснили до однієї зали, телефоном повідомив ТСН захисник летовища.

\”Все почалося вчора (14 січня) з обіду. Зранку був бій, але з обіду поступив наказ про припинення вогню. Ворожі танки з\’явились зі сторони Донецька і почали нас впритул розстрілювати. Ми запросили допомогу артилерії, нам відповіли – артилерії не буде, бо є умови перемир\’я. Танки всю ніч нас добивали, нас і вишку. Зранку почався штурм артилерією і танками. Зараз ми відступили всі в один зал – нас видавили. Стоїмо, тримаємо кругову оборону в одному залі. Тільки що підійшла підмога, забрали поранених та загиблих. Тримаємося, поки можемо триматись\”, – розповів \”кіборг\”.

У четвер під час боїв за Донецький аеропорт загинули двоє \”кіборгів\”, повідомли у Генштабі.

Ввечері ватажок \”ДНР\” Олександр Захарченко заявив, що більшість захисників аеропорту відступили, і погрожував захопити Донецький аеропорт за півгодини. Крім того, терорист покликав президента України Петра Порошенка на зустріч на території аеропорту. Зазначимо, що російські найманці навіть оголосили про перемогу в ефірі одного російських пропагандистських телеканалів, але \”кіборги\” пішли в контратаку.

Пізніше у мережі з\’явилося відео розмови Захарченка з українським офіцером біля аеропорту. Неврівноважений ватажок \”ДНР\” з матюками і кострубатим пальцем накинувся на бійця з погрозами. Захарченка від українського офіцера відвели свої ж бойовики.

14 січня

За даними прес-центру АТО, Донецький аеропорт залишається епіцентром найбільшого протистояння у зоні конфлікту.

О 5-й ранку відбулася ротація \”кіборгів\” – на цей раз з боєм та без принизливих оглядів бійців бойовиками. \”Наші, які раніше мали обмеження під час ротації по кількості бійців і по зброї, яку можна із собою взяти, цього разу завели в аеропорт стільки людей, скільки потрібно. І з такою зброєю, як потрібно\”, – повідомив екс-нардеп Олександр Бригинець.

Незаконні збройні формування почали обстрілювати летовище із мінометів о 6-й годині ранку. О 9:20 бойовики почали штурм форпосту українських \”кіборгів\”. Українські воїни відбили атаки бойовиків, завдаючи їм втрат. Терористи відступили і протягом дня обстрілювали новий термінал та диспетчерську вежу з мінометів та танків. Захисники аеропорту не втрачають контролю над своїми позиціями та отримують потужну вогневу підтримку.

Крім того, вдень у мережі почали поширювати фото російської гвинтівки, відвойованої \”кіборгами\” у бойовиків напередодні. Крупнокаліберна гвинтівка 6C8 АСВК є на озброєнні тільки в РФ. Слід зазначити, що достовірність фото не підтверджена. І офіційна інформація з цього приводу поки що відсутня.

Також у мережі з\’явилося відео бою на Донбасі за метеостанцію, яка знаходиться біля Донецького аеропорту. Два відеозаписи опублікували в Youtube і донецькі бойовики, і сили АТО. Судячи з відео, українські силовики утримують позиції біля станції.

13 січня

Вночі проти вівторка бойовики обстріляли із \”Градів\” летовище, а також населені пункти поблизу нього: Красногорівку, Невельське, по два рази Опитне і Піски та п\’ять разів – Тоненьке. Унаслідок потужних обстрілів диспетчерська вежа нового терміналу завалилася. За даними Генштабу ЗСУ, вежа, у якій \”кіборги\” тримали оборону від літа, була зруйнована до четвертого поверху.

Вдень бойовики не припиняли обстріли військових, які захищають аеропорт, застосовуючи міномети, танки, протитанкові керовані ракети та важку артилерію. А пізніше найманці взагалі висунули \”кіборгам\” ультиматум, погрожуючи зрівняти їх із землею, якщо ті не залишать Донецький аеропорт до 17:00.

\”Ми не збираємося відступати. Нас три дні знищують важкими знаряддями. Тут вже нічого не залишилося. Ми чекаємо підтримки\”, – повідомив один із захисників летовища.

Українські військові звичайно ж не пристали на ультиматум бойовиків, й останні продовжували нищити околиці. Українська артилерія відповідала, але складалося враження, що немає масованої відповіді, як це було раніше.

І підмогу \”кібогам\” таки прислали, але у кількості лише сімох бійців. Про це повідомив народний депутат України Борислав Береза з посиланням на самих військових із гарячої точки. Водночас у прес-центрі АТО запевняли, що бійцям нібито надали вогневу підтримку і ситуація була стабілізована.

За цей день, як доповів у Раді представник Генштабу, під час бойових дій було поранено шістьох \”кіборгів\”. Крім того, генерал Богдан Бондар повідомив, що у летовищі була проведена ротація бійців.

Під час бою внаслідок флангового кинджального вогню з боку \”кіборгів\”зазнала втрат одна з штурмових груп російсько-терористичних військ. Крім того, захисникам аеропорту вдалося взяти у полон двох \”кадирівців\” – співробітників МВС Чечні.

Станом на 21:00 у прес-центрі АТО повідомили про припинення обстрілу аеропорту.

Джерело

peredplata