Донецький аеропорт буде або безлюдним, або могильником терористів

Минулої ночі українські \”кіборги\” залишили Донецький аеропорт. Об\’єкт інфраструктури, на реконструкцію якого під Євро-2012 було витрачено $875 млн., наразі перетворено на купу каміння.

Рішення залишити аеропорт певною мірою було очікуваним, адже українські \”кіборги\” могли залишатися там лише завдяки на диво витривалій конструкції нового терміналу, яка витримала безліч обстрілів з важкої артилерії. Але залізобетон не вічний, і з кожним новим обстрілом місць, які можна було б використати як укриття, ставало все менше. За останні дні була зруйнована диспетчерська вежа, та обвалилося перекриття другого поверху нового терміналу, будівлі обстрілювалися прямою наводкою і чіплятися за них, несучі втрати стало зовсім безглуздо. Тим більше, що стратегічного значення аеропорт не має уже давно, через руйнування він не може приймати літаки.

Але як би там не було, оборона Донецького аеропорту назавжди залишиться в історії як взірець української мужності. Захист летовища тривав з 26 травня 2014 року по 22 січня 2015 – 242 дні. Це більше ніж тривала оборона більшості міст-героїв СРСР в роки Другої світової. Українські кіборги обороняли аеропорт доти, доки було що обороняти. І саме через це терористи не отримають особливої користі від захоплення зруйнованих вщент будівлі.

Власне, оборона аеропорту ускладнювалася в першу чергу тим, що його будівлі прилягають до абсолютно рівної місцевості злітної смуги, яка прекрасно обстрілюється з усіх боків, єдині місця де можна було утриматися якийсь більш-менш довгий час – будівлі нового терміналу та диспетчерської вежі, від яких уже майже нічого не залишилося.

Отже, після 242 днів запеклих боїв терористи нарешті отримали купи каміння, які прекрасно обстрілюються з українських позицій. Якщо наші військові утримають Піски, Опитне та Авдіївку то зможуть так само гатити звідти по аеропорту, як це робили терористи всі ці 242 дні з меж Донецька. Більше того, з боку навколишніх сіл робити це значно простіше.

Таким чином, єдине для чого терористи зможуть використати захоплені руїни – це бравурні фотосесії, які доведеться робити нашвидкоруч аби не потрапити під обстріл. Після чого вони там майже не будуть з\’являтися, адже використовувати відкриту для обстрілів злітну смугу як плацдарм для наступу як мінімум необачно.

Отже після відступу українських військових Донецький аеропорт має стати або нейтральною смугою, де більше не буде серйозних боїв, або просто перетвориться на могильник терористів. Наразі ж \”кіборгам\” варто зосередитися на організації оборони навколишніх населених пунктів і насамперед Пісків та Авдіївки. Зараз це більш важливо, ніж намагатися повернути та утримувати попри все купу розбитого бетону, яка колись була Міжнародним донецьким аеропортом імені Сергія Прокоф\’єва.
Джерело

peredplata