Депутати-комбати пропонують запровадити офiцiйний \”вiдкуп\” від мобілізації

Депутати-комбати пропонують, щоб громадяни, котрi не хочуть воювати, офiцiйно платили державi кiлька тисяч доларiв
Сьогоднi чимало чоловiкiв переконанi, що користi вiд них в АТО буде мало, або просто паралiзованi страхом i, нiде правди дiти, вигадують способи уникнення мобiлiзацiї до вiйська.

З iнiцiативою, можна сказати, дати хабара державi, а не вiйськкому, виступили народнi депутати – командири добровольчих батальйонiв Семен Семенченко (\”Донбас\”) та Андрiй Тетерук (\”Миротворець\”).

Рiзняться їхнi пропозицiї тiльки сумами оплати. Семенченко переконаний, що тим, хто хоче \”вiдкосити\”, достатньо було б заплатити двi тисячi доларiв, а Тетерук вважає, що \”логiчнiше встановити плату на рiвнi рiчного або п\’ятирiчного фiнансового забезпечення контрактника\”.

Докладнiше обговорюємо iнiцiативу з народним депутатом Семеном Семенченком та екс-начальником Генштабу Збройних сил генералом Анатолiєм Лопатою.

— Чому взагалi виникла iдея запропонувати людям за грошi уникати вiйськової служби?

С. Семенченко: — Я безпосередньо командую батальйоном i бачу рiзницю мiж мотивованими добровольцями i людьми, якi мобiлiзованi проти їхньої волi. Тому вважаю, що нам не потрiбнi чоловiки, якi не хочуть воювати, не виконують свою функцiю на фронтi, а лише сидять баластом на шиї держави. При цьому людям, якi хочуть воювати, доцiльно було б платити високi зарплати та давати нормальне соцiальне забезпечення. I держава може залучити кошти на це, якраз запровадивши офiцiйну плату для тих, хто не хоче бути мобiлiзованим.

— А чому ви запропонували плату на рiвнi 2000 доларiв?

— Усе просто: сума, яку людина платитиме офiцiйно, не має бути бiльшою, нiж та, яку використовують у корупцiйних схемах вiйськкомiв. Якщо сума буде суттєво бiльшою, то є ризик, що декому стане дешевше дати хабара, нiж платити державi. Як варiант, можна було б запропонувати, щоб у селах плата була на дещо нижчому рiвнi, а в мiстах – на дещо вищому. У будь-якому разi, ми готовi обговорювати рiзнi варiанти, щоб у результатi встановити найоптимальнiшу вартiсть.

— Чи легко запровадити таку новацiю?

А. Лопата: — Теоретично ввести офiцiйний вiдкуп доволi просто, досить лише внести вiдповiднi змiни в закон про вiйськовий обов\’язок та вiйськову службу. Однак я переконаний, що цього робити не варто. Запроваджувати можливiсть вiдкупитися вiд армiї – це ганьба! Дикiсть – давати людям, якi зобов\’язанi захищати свою країну, можливiсть за грошi цього уникати. Це аморально! Виходить же так, що людина, яка має грошi, вiдкупиться, а та, яка їх не має, повинна йти на фронт. Служити повиннi всi!

С. Семенченко: — Не думаю, що так багато українцiв виступили б проти нашої iнiцiативи, дiзнавшись, що разом iз запровадженням офiцiйної плати ми пропонуємо паралельно збiльшити забезпечення бiйцiв. Наприклад, якщо внаслiдок воєнних дiй людина стала iнвалiдом, сума допомоги вiд держави коливається вiд 180 до 300 тисяч гривень. Це мало, зважаючи на те, що, скажiмо, один американський протез руки, який реально вiдновлює рухливiсть (на вiдмiну вiд малофункцiональних, якi пропонують в Українi), коштує кiлькадесят тисяч доларiв. А маючи високi зарплати та достойне соцiальне забезпечення, чимало патрiотiв будуть краще мотивованi насправдi самовiддано захищати країну.

Iрина КОВАЛЕНКО, газета \”Експрес\”

peredplata