Доній: Україну готують до визнання таємних домовленостей Путіна і Порошенко, за якими на Донбасі створять аналог Придністров\’я

Доній: Україну готують до визнання таємних домовленостей Путіна і Порошенко, за якими на Донбасі створять аналог Придністров'яНа думку депутата Верховної Ради VII скликання Олеся Донія, Мінські домовленості були укладені на невигідних для України умовах, а чинне керівництво країни не збирається завершувати конфлікт на Донбасі.

Домовленість між Володимиром Путіним і Петром Порошенком про створення на Донбасі формально українського регіону, керованого бойовиками, існувала ще до президентських виборів в Україні.

Про це заявив екс-депутат Олесь Доній.

\”Україну готують до визнання таємних домовленостей між Путіним і Порошенко, які були досягнуті ще до президентських виборів і спочатку називалися\” мирний план президента Порошенка \”, а потім були так звані мирні Мінські домовленості, незрозуміло ким підписані з боку держави Україна і які не сприймаються значною частиною суспільства \”, – вважає Доній.

\”Для того, щоб вони були сприйняті як даність, очевидно час від часу загострюється протистояння. Мета Путіна – створення в Україні так званого Придонбасcя за прикладом Придністров\’я. Формально і з юридичної точки зору української землі, але насправді контрольованою і регульованою сателітом кремлівським режимом . А в умовах України цей режим буде контролюватися ще й відверто кримінальними елементами, які брали участь у вбивствах.

Все це буде знаходитися на балансі України, принаймні, частково нею міститися, і буде тим якорем, який не даватиме Україні демократизуватись, покращувати економічну ситуацію і євроінтегруватися \”, – зазначив екс-нардеп.

\”Це завдання Путіна очевидно буде виконана руками трьох гравців: Росії, керівництва України і Заходу. Очевидно, що зі стратегічної точки зору – це програш України. І внутрішніх сил, здатних змінити ситуацію, поки не помітно.

Єдине, що внаслідок руху добровольчих батальйонів і патріотичних настроїв у суспільстві вдалося мінімізувати демаркаційну лінію між проросійським терористичним режимом і державою Україна. Ця лінія могла б бути розтягнута і далі, тому що суті таємних домовленостей між Путіним і Порошенко суспільство не знає, і ми можемо тільки здогадуватися \”, – вважає Доній.

На думку Олеся Донія, вище керівництво України не запровадив військовий стан і уклало Мінське перемир\’я на невигідних умовах, що сприятиме продовженню конфлікту.

\”Для того, щоб проросійський терористичний режим на Донбасі був повністю знищений, одного лише патріотичного духу і наснаги мало. Тут потрібна діяльність державної військово-політичної машини. Але час, коли це можна було зробити відразу, було втрачено. Президент не мав права не вводити воєнного стану. Надалі були зупинені військові дії і внаслідок нелегітимних Мінських домовленостей Україна відмовилася від єдиної у військово-стратегічному розумінні переваги – від своєї авіації. А це єдине озброєння, якого немає у терористів \”, – вважає Доній.

\”Як змінити ситуацію без політичної волі, якої немає у керівництва держави, незрозуміло. Очевидно, що тільки лише під тиском економічних санкцій Росія не забере свої війська. А самостійно Україна як держава не збирається цей конфлікт вирішувати. Тому суспільство поступово готують до визнання\” Придонбасся \”як частини України. Є всі підстави думати, що саме такі таємні домовленості між Путіним і Порошенко\”, – додав екс-нардеп.

Джерело

peredplata