Експерт розповів, коли російські найманці підуть у наступ на Донбасі

Експерт розповів, коли російські найманці підуть у наступ на Донбасі
На думку військового експерта, російські найманці на сході України підуть в атаку одразу після того, як українська сторона офіційно заявить про повне відведення озброєння від лінії розмежування

У Росії планують повторити на Донбасі сценарій, який вдалось реалізувати під час грузинсько-абхазького конфлікту у 1993 році. Про це у ексклюзивному коментарі УНН розповів військовий експерт Юрій Колесніков.

“Бойовики почали активно обстрілювати українські позиції саме тому, що українська сторона завершила процес відведення техніки. Після того, як Україна повністю відведе озброєння, росіяни підтягнуть важке озброєння до лінії розмежування. Після цього повториться ситуація, що склалась у Грузії у вересні 1993-го року. Грузини так само домовились про відведення озброєнь. Як тільки вони (військові Грузії — ред.) завершили процес, росіяни почали наступ. Зараз буде теж саме”, — зазначив експерт.

Ю.Колесніков запевнив, що представники другої сторони конфлікту сфальшували процес виконання мінських домовленостей в пункті відведення озброєння.

На думку військового експерта, терористи “ЛНР” та “ДНР” насправді не відвели свого озброєння від лінії розмежування на Донбасі.

“Справа в тому, що бойовики нічого не відводили. Вони відводили озброєння вдень для представників ОБСЄ, а вночі повертали відведену техніку на місця. Коли розпочнеться справжня війна, спостерігачі ОБСЄ скажуть, що не помітили висування артилерії бойовиків. Можливо, що місія ОБСЄ визнає порушення з боку бойовиків через дві-три доби. Але російські військові встигнуть скористатись цим часом, щоб перекинути озброєння до лінії розмежування для обстрілу позицій сил АТО. Українська сторона не встигне відповісти на атаки ворога. У наших бійців в руках залишились тільки автомати. Тобто, терористи сфальшували процес відведення озброєння на Донбасі з метою завдати максимальних втрат армії України”, — додав експерт.

За його словами, українська сторона досі має шанс запобігти повторенню сценарію наступу з під час грузинсько-абхазького конфлікту.

“Для того, щоб запобігти наступу керівництво сил АТО повинно видати протитанкові гранатомети підрозділам сил АТО, які несуть чергування в зоні бойових дій. Таким чином вдасться хоча б мінімально озброїти українських військових. Відведення озброєння калібром менше 100 мм означає відведення і протитанкових гранатометів калібром 73 міліметри, а також іншого протитанкового озброєння. Але чим відбиватись у випадку наступу — незрозуміло”, — додав він.

Як повідомляв УНН, протягом до з 10 на 11 листопада в зоні проведення АТО загинув один український військовий, ще п’ятеро отримали поранення. Згідно інформації речника АП з питань АТО А.Лисенка, бойовики обстріляли населенні пункти Зайцеве та Майорське Донецької області з 82 міліметрових мінометів, які мали бути відведеними від лінії розмежування.

Також в прес-центрі АТО повідомили, що протягом дня, 11-го листопада, бойовики вели провокаційний вогонь по позиціям сил АТО із гранатометів, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї. Чотири рази були обстріляні Опитне, тричі — Авдіївка, двічі — Мар’їнка, а також Піски та селище Новгородське. Раніше повідомлялось, що за словами речника Генштабу ЗСУ В.Селезньова протягом доби з 9-го на 10 листопада бойовики здійснили 51 обстріл позицій сил АТО.

Джерело

peredplata