Війна на Донбасі

Війна на ДонбасіРобота Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні за минулий тиждень

ДОНЕЦЬК

· СММ зафіксувала невелике збільшення кількості порушень режиму припинення вогню в Донецькій області порівняно з 17 липня, зафіксувавши при цьому понад 200 вибухів.

· СММ уточнювала повідомлення про обстріли і проводила аналіз воронок. В одному з житлових районів підконтрольного уряду м. Мар\’їнка (23 км на південний схід від Донецька) 17 липня члени патруля Місії проаналізували одну свіжу воронку у бетонній дорозі біля будинку. За їхніми оцінками, вона виникла внаслідок розриву мінометної міни калібру 82 мм, випущеної з північно-східного напрямку. Спостерігачі помітили діру (діаметром 1 м) у північній частині даху та визначили, що вона була спричинена мінометною міною калібру 82 мм, випущеною з північно-східного напрямку. Вони також помітили понівечені петлі дверей прибудови, що виходять на схід, діру у північній цегляній стіні будинку та пробоїну у цегляній стіні з північного боку прибудови, а також оцінили, що пошкодження були спричинені потраплянням гранат, випущених із РПГ з північно-східного напрямку.

· 17 липня в підконтрольному «ДНР» с. Комінтернове (23 км на північний схід від Маріуполя) патруль Місії зафіксував чотири свіжі воронки у безпосередній близькості від будинків. За оцінками СММ, воронки утворилися від ударів снарядів 73-мм гармати (СПГ-9 або гармата бойової машини піхоти (БМП-1)), випущених із південно-західного (три воронки) та північно-західного (одна воронка) напрямків. Спостерігачі бачили діру у стіні з південно-західного боку гаража, розбите вікно, що виходить на південь, та зруйновану південну частину даху будинку.

· В офісі Спільного центру з контролю та координації (СЦКК) у підконтрольній «ДНР» Ясинуватій офіцери Збройних сил Російської Федерації знову відмовилися надати СММ свої відомості про порушення режиму припинення вогню за попередню ніч, заявивши, що вони отримали відповідні вказівки не робити цього (див. Щоденний звіт СММ від 18 липня 2016 року). СММ поінформувала про це СЦКК.

· Північніше підконтрольного уряду с-ща Кам’янка (20 км на північ від Донецька) Місія зафіксувала попереджувальні знаки про мінну небезпеку. Спостерігачі бачили численні дерев\’яні таблички (з написом “Міни” зеленим кольором на білому тлі російською мовою, на відстані 30-50 м одна від одної) обабіч об\’їзної дороги (з гравію), по якій транспортні засоби можуть об\’їхати зруйнований міст на автодорозі H20, що з\’єднує Ясинуватську розвилку та підконтрольне уряду м. Костянтинівка (60 км на північ від Донецька). При цьому багато знаків просто попадали або були знесені вітром.

· У підконтрольному «ДНР» с. Розспине (60 км на схід від Донецька) Місія уточнювала заходи, які було вжито щодо фрагментів снаряда реактивної системи залпового вогню (БМ-30 «Смерч», 300 мм), що не розірвався, про які СММ доповідала раніше (див.Щоденний звіт СММ від 12 травня 2016 року). Місцевий мешканець (61-літній чоловік) розповів, що два дні тому група з розмінування від\’єднала підривник та вилучили снаряд з його подвір\’я. За словами членів групи з розмінування, значна частина снаряда все ще залишалася у землі.

ЛУГАНСЬК

· 18 липня СММ здійснила 22 патрулі у регіоні, які спостерігали за дотриманням режиму припинення вогню, переміщенням і відведенням військової техніки і загальною гуманітарною ситуацією.

· У Луганській області другий день поспіль усі зафіксовані СММ порушення режиму припинення вогню спостерігалися поблизу підконтрольного уряду м. Щастя (20 км на північ від Луганська) у нічний час. Кількість таких порушень була меншою порівняно з 16 липня. Уночі 17 липня, перебуваючи у Щасті, члени патруля Місії чули щонайменше 16 вибухів невизначеного походження, 20 черг та пострілів із великокаліберних кулеметів на відстані 4-6 км на південний захід, а також один вибух від вихідного пострілу з безвідкатної гармати (СПГ-9) за 2-3 км на південь від своєї позиції.

· СММ уточняла інформацію про інцидент у підконтрольній урядові частині м. Золоте 15 липня, коли жінка отримала поранення, підірвавшись на розтяжці. У лікарні, розташованій у підконтрольному уряду м. Лисичанськ (75 км на північний захід від Луганська), 61-літня жінка розповіла спостерігачам, що по дорозі до підконтрольного «ЛНР» м. Первомайськ (58 км на захід від Луганська) при перетині лінії розмежування вона зачепилася за предмет, який їй здався рибальським волосінням, і відразу після цього стався вибух. Спостерігачі бачили, що у неї були перебинтовані кінцівки, обличчя та грудна клітка.

· СММ продовжувала сприяти дотриманню режиму припинення вогню і здійснювати відповідний моніторинг для забезпечення обміну тіл загиблих через лінію зіткнення в Щасті. На мосту на лінії розмежування між блокпостом ЗСУ в Щасті і блокпостом «ЛНР» на південний схід від Щастя патруль Місії спостерігав за тим, як представники громадської організації з підконтрольних «ЛНР» районів передавали представникам військово-цивільної адміністрації тіло померлого чоловіка, який, за інформацією СЦКК, був військовослужбовцем ЗСУ. У свою чергу представники військово-цивільної адміністрації передали тіла двох загиблих, які, за інформацією СЦКК, були членами «ЛНР».

· О 15:20 спостерігачі зафіксували, що нульовий урядовий блокпост на північ від моста в підконтрольній уряду Станиці Луганській було зачинено у той момент, коли у черзі на вихід із підконтрольної уряду території знаходилося близько 100 пішоходів. Присутній на місці командир загону прикордонної служби повідомив СММ, що з 14:30 роботу блокпоста тимчасово припинено у зв’язку з пожежею через високу температуру у районах, що прилягають до нього. Спостерігачі бачили, як у районі, розташованому безпосередньо на північний захід від урядового блокпоста, палали чагарники та піднімався дим, а також як пожежники (одна пожежна машина) гасили пожежу. О 18:15 патруль Місії відзначив, що блокпост все ще було зачинено, а в черзі на вихід із підконтрольної уряду території було 150 пішоходів.

· На прикордонному пункті пропуску в підконтрольному «ЛНР» Ізвариному член «ЛНР», який відрекомендувався «прикордонником», вимагав, щоб спостерігачі залишили цей район, після того як вони відмовилися пред\’явити план патрулювання. СММ поінформувала про це СЦКК.

· Уранці за 50 м південніше блокпоста «ЛНР», розташованого безпосередньо на південь від моста в Станиці Луганській, озброєний член «ЛНР» не пропустив патруль Місії до моста, оскільки спостерігачі відмовилися надати план патрулювання (російською мовою). СММ поінформувала про це СЦКК.

Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ

peredplata