Миротворчий контингент ООН серед териконів Донбасу

Миротворчий контингент ООН серед териконів ДонбасуНаш власний кореспондент Ростислав Демчук передає з Брюсселя:

Миротворчий контингент ООН серед териконів Донбасу

-Тема розміщення на окупованому Донбасі миротворчих підрозділів ООН не нова. Вона порушувалась з перших днів війни. Постпред України при ООН Юрій Сергеєв проштовхував її в Раду Безпеки ООН постійно, однак щоразу усі його старання розбивались, як хвиля об скелю – вето Російської Федерації. Були спроби обійти Радбез і протиснути це питання під час засідання Генасамблеї ООН, оминувши Раду безпеки Організації Об\’єднаних Націй. Однак невдовзі Юрія Сергеєва МЗС України відкликало і відправило на пенсію. Відтак в ООН тема делегування миротворчих підрозділів в Україну більше не порушувалась.

Однак на цьому пошуки спровадження міжнародних миротворчих збройних підрозділів не припинилися. Здавалось, що вихід знайдено – це Поліцейська миротворча місія ЄС (EU FOR). Розрахунок був простий – Україна і ЄС підписали й ратифікували Угоду про асоціацію. А головне для того щоб спровадити в Україну миротворців EU FOR не потрібна згода Росії. З підтримкою розміщення миротворців ЄС в Україні виступила чимала група євродепутатів. Проте, під час чергового саміту ЄС Верховний представник у справах безпеки і зовнішньої політики, Федеріка Могеріні заявила, що Євросоюз не буде надсилати своїх миротворців в Україну. Мовляв, там успішно діють представники ОБСЄ і тому немає необхідності туди відправляти ще й миротворців з EU FOR.

Заява Могеріні шокувала усіх українських дипломатів, депутатів Європарламенту, які підтримували і лобіювали цю ініціативу. А Петру Порошенку не залишилось нічого іншого, як розповідати українцям байки про якусь міфічну, неіснуючу в природі озброєну місію ОБСЄ, котра ось-ось прибуде на Донбас і допоможе навести там порядок.

І ось сьогодні ми чуємо з уст Володимра Путіна про необхідність роміщення на Донбасі миротворчих підрозділів ООН. Такий несподіваний випад російського президента приголомшив багатьох політичних експрертів. Що в лісі здохло? А от що!

Українська влада остаточно визначилась не називати війну – війною і зовнішньою агресією. А також не визнавати Росію агресором і стороною конфлікту. Ця важлива обставина дає змогу Росії на участь її військових підрозділів в місії ООН. Тобто це будуть ті ж самі російські загарбники, тільки в блакитних шоломах з емблемою ООН.
Відтак в перспективі маємо \”внутрішній конфлікт\”, а не агресію, зняття санкцій з Росії і увесь тягар відбудови Донбасу за кошт України.

Що сказати? Перспективи не вельми райдужні.


Ростислав Демчук,
Агентство Євро-Атлантичного Співробітництва – АЕАС

peredplata