СБУ хоче перевірити частину звільнених з полону на предмет вербування Росією

СБУ хоче перевірити частину звільнених з полону на предмет вербування РосієюЗвільнені з ОРДЛО українські заручники можуть надати дані про інших незаконно утримуваних бойовиками українців і тих, хто числиться зниклими без вести.
Про це заявив глава СБУ Василь Грицак, передає \”Інтерфакс-Україна\”.
Відповідаючи на питання про те, коли може бути наступний етап обміну, він сказав: \”Я сподіваюся, відбудеться в найкоротші терміни\”.

За його словами, СБУ опитає звільнених на предмет отримання інформації щодо місцезнаходження інших заручників і тих, хто числиться зниклими безвісти.
\”Зараз ми обов\’язково попрацюємо з тими хлопцями, які повернулися додому, проведемо детальне опитування: де, з ким, в яких місцях вони, можливо, мали контакти з тих людей, хто вважається зараз в полоні або зниклими без вести, а таких, за нашими даними, 402 людини. Можливо, долю деяких з них нам і вдасться з\’ясувати\”, – сказав Грицак.

Глава СБУ висловив надію на те, що звільнені заручники зможуть \”згадати максимально інформацію про те, де, з якою кількістю людей вони перетиналися в катівнях \”ЛНР/ДНР\”.

Відповідаючи на питання про те, чи буде СБУ перевіряти звільнених українських заручників на предмет їх можливої ​​вербування Росією, Грицак сказав: \”Так, звичайно, ми будемо їх опитувати щодо обставин їх перебування в полоні. Є таке поняття, як контррозвідувальний опитування, і ми обов\’язково його проведемо\”.
Разом з тим він підкреслив: \”Є випадки, наприклад, коли наш боєць, будучи пораненим, без свідомості потрапив в полон, тут не виникає жодних питань\”.
Він пояснив, що контррозвідувальний опитування проводиться, коли обставини потрапляння в полон не до кінця з\’ясовані.
Як відомо, 27 грудня відбувся обмін утримуваних осіб між українською стороною та бойовиками ОРДЛО.
Українська сторона отримала 73 заручників, які знаходились в полоні на окупованій частині Донбасу.
Голова Служби безпеки України Василь Грицак заявив, що в ОРДЛО залишаються заручниками ще 103 особи.

peredplata