Про воєнний стан

У зв’язку з ескалацією конфлікту в Азовському морі, а саме через те, що Росія обстріляла та затримала українські військові кораблі, Президент України Петро Порошенко підтримав пропозицію воєнного комітету щодо запровадження воєнного стану. Тепер це питання має розглянути Верховна Рада.

Про це він заявив під час засідання РНБО.

Я як президент, як верховний головнокомандувач Збройних Сил, відповідно до Конституції ухвалюю рішення підтримати пропозицію воєнного комітету винести на засідання РНБО відповідне рішення та звернутися з ним до Верховної Ради України. Також я звертаюся до народних депутатів 26 листопада прибути на надзвичайне засідання Верховної Ради для того, щоб ми провели в закритому режимі обговорення проекту рішення та відповідального прийняття необхідного рішення для забезпечення оборони держави,
– наголосив гарант.

Додамо, що під час засідпання секретар РНБО Олександр Турчинов запропонувала президенту запровадити воєнний стан в Україні терміном на 60 діб.

Порошенко додав, що після агресії Росії в Азові, яка сталася 25 литопада, Україна не виключає інших операцій, зокрема наземних, проти суверенітету та територіальної цілісності України.

За його словами, під час воєнного стану Україна не збирається здійснювати жодні наступальні дії.

“Україна ні з ким не планує воювати. Воєнний стан запроваджується виключно для оборони. Воєнний стан не означає нашої відмови від політико-дипломатичного шляху звільнення українських територій. Україна буде й надалі дотримуватися мінських домовленостей. Водночас запровадження воєнного стану не буде передбачати обмеження конституційних прав і свобод громадян”, – підкреслив український лідер.

Також Порошенко зауважив, що після оголошення воєнного стану буде проведено роботу з резервом військовослужбовців першої черги та такий крок не передбачає негайну мобілізацію. 

Заява Порошенка щодо воєнного стану: дивіться відео 

Нагадаємо, 25 листопада Росія вдалась до відвертої агресії в Азовському морі. Прикордоннийкорабель РФ протаранив рейдовий буксир українських військових. При цьому командування ВМС України наголошує, що два малих броньованих артилерійських катери та рейдовий буксир ВМС ЗСУ переходили з порту Одеси до порту в Маріуполі планово і відповідно до міжнародних норм.

Росія не забарилися з реакцією. У Федеральній службі безпеки РФ заявили, що українські військові кораблі “неправомірно зайшли в тимчасово закриту акваторію територіального моря РФ” і продовжили рух до Керченської протоки.

Попри це група кораблів ВМС України продовжила свій шлях до Маріуполя. Щоправда, вже під час виходу з Керченської протоки російські прикордонні судна відкрили вогонь по українських кораблях, внаслідок чого 6 українських воїнів зазнали поранень. Також Росія захопила два українських судна.

https://24tv.ua/ukrayina_tag1119

peredplata