ВІТАЛІЙ ЧУРАЙ: ВОЄННИЙ СТАН НЕ ОЗНАЧАЄ МОБІЛІЗАЦІЮ

 

Військовий комісар Чернівецької області Віталій Чурай розповів, як готуються військкомати до ймовірного введення воєнного стану в Україні та що зміниться у разі його запровадження.

За словами Віталія Чурая, наразі важко чітко визначити, як позначиться запровадження воєнного стану на Чернівецьку область. Адже не знаємо, що буде чітко прописано в Указі.

«Закон передбачає, де саме вводять воєнний стан – на всій території України чи в окремих регіонах, по-друге невідомий ще термін введення воєнного стану: максимально дозволяється 60 діб, але може бути і менше. Окрім цього, воєнний стан може бути скасований в будь-який момент, і третє – в Указі визначається перелік прав і свобод громадян, які обмежуються у зв’язку з уведенням правового режиму воєнного стану», – зазначив Віталій Чурай.

Також за словами обласного воєнкома, військовий канцеляріат області переведений на посилений режим роботи. Але наразі це лише організаційна робота.

«Уточнюємо документи плану проведення мобілізації людських та транспортних ресурсів, уточнюємо документи щодо проведення заходів територіальної оборони. Але питання мобілізації та воєнного стану – це різні речі. Наразі немає вказівки від Генерального штабу про проведення мобілізації. Згідно з Указом Генштаб визначає перелік військових частин, які потрібно доукомплектувати, якщо є така необхідність», – зазначив Віталій Чурай у коментарі «Шпальті».

Також наразі відомо, що Національна гвардія переведена на посилений режим несення служби. Взяли під посилену охорону визначені об’єкти. Це органи державної влади та місцевого самоврядування, перелік стратегічних об’єктів закритий.

Нагадаємо, Верховна рада, сьогодні о 16:00 розгляне питання про доцільність введення воєнного стану у зв’язку із захопленням російськими військовими трьох українських кораблів у Керченській протоці.

Джерело: «Шпальта»

peredplata