Сварились, шарпались, а потім проголосували – 276 “ЗА”: Рада запровадила воєнний стан в Україні

Запровадження воєнного стану підтримали 276 нардепів

Верховна Рада затвердила запровадження воєнного стану в низці областей України на 30 діб, починаючи від 28 листопада. “За” висловилися 276 народних депутатів.

Зокрема, від БПП документ підтримали 120 депутатов, від “Народного фронту” – 64, від “Самопомочі” – 23, від Радикальної партії – 16, від “Батьківщини” – 13, від групи “Воля народу” – 8, від групи “Відродження” – 3. Від “Опозиційного блоку” жоден нардеп не підтримав закон.

Відповідно до указу Президента України, воєнний стан оголошується з 9-ї години 28 листопада. Він триватиме 30 днів, тобто до 27 грудня.

Воєнний стан запроваджується не по всій території України, а лише в 10 областях, які розташовані вздовж кордону з Росією, із невизнаною Придніпровською республікою та на узбережжі Чорного й Азовського морів. Тобто – в Одеській, Миколаївській, Херсонській, Запорізькій, Луганській, Донецькій, Сумській, Харківській, Чернігівській і Вінницькій областях.

Також парламент призначив чергові президентські вибори на неділю, 31 березня 2019 року. Рішення підтримали 298 депутатів.

Нагадаємо, ранком неділі, 25 листопада, в районі Керченської протоки корабель РФ протаранив український буксир. Унаслідок зіткнення в українського судна були пошкоджені головний двигун та обшивка. Згодом стало відомо: РФ перекрила Керченську протоку та підняла в небо вертольоти.

Надвечір неділі з’ясувалося, що РФ застосувала зброю проти корабля ВМС ЗС України, було поранено українського моряка. Малі броньовані артилерійські катери, вражені вогнем противника, втратили хід. Українські судна були захоплені Росією.

Пізніше омбудсмен Людмила Денісова повідомила, що 23 захоплених українських моряків доправили до Керчі. Трьох із них з пораненнями поклали до міської лікарні. На Росії заявили, що військовослужбовці ВМС ЗСУ арештовані та будуть притягнуті до суду.

Через агресію РФ Президент України Петро Порошенко зібрав Воєнний кабінет. Також Україна скликала екстрене засідання Ради Безпеки ООН. На засіданні РНБО глава держави заявив, що проситиме Верховну Раду розглянути на позачерговому засіданні рішення про запровадження воєнного стану в Україні.

Позачергова сесія парламенту була скликана на 16-ту годину понеділка. Проте обговорення тоді так і не розпочали, адже представники фракції Радикальної партії Ляшка та “Батьківщини” заблокували трибуну, вимагаючи проведення консультацій з Президентом.

Верховна Рада була вимушена піти на перерву. Порошенко ж виступив із відеозверненням, в якому заявив, що проситиме ВР ухвалити воєнний стан на 30 днів замість 60.

peredplata