Актуально для кожного – податок на нерухоме майно!

Відповідно до пп.265.1.1 п.265.1 ст.265 Податкового кодексу України платниками податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, є фізичні та юридичні особи, в тому числі нерезиденти, які є власниками об’єктів житлової нерухомості.
Власники об’єктів житлової нерухомості – громадяни сплачуватимуть податок за 2013 рік у поточному – 2014 році.
База оподаткування об’єкта/об’єктів житлової нерухомості, в тому числі їх часток, що перебувають у власності фізичної особи — платника податку, зменшується:
для квартири/квартир незалежно від їх кількості — на 120 м2;
для житлового будинку/будинків незалежно від їх кількості — на 250 м2.
Крім того, ст. 265 Податкового кодексу передбачено надання пільги власникам, які володіють різними видами об’єктів житлової нерухомості (у разі одночасного перебування у власності платника податку квартири/квартир та житлового будинку/будинків, у тому числі їх часток), шляхом зменшення бази оподаткування на 370 м2.
Водночас пільги щодо сплати податку на нерухоме майно не поширюються на об’єкти оподаткування, що використовуються їх власниками з метою одержання доходів (здаються в оренду, лізинг, використовуються у підприємницькій діяльності).
Якщо ж площа нерухомості перевищуватиме зазначені пільгові метри, то платити податок доведеться лише за ті квадратні метри, які перевищують визначений розмір.
Ставки податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, за 1 кв.м:
– для квартир, житлова площа яких не більше 240 кв.м, розмір ставки становить не більше 1% (11,47 грн.); житлова площа яких перевищує 240 кв. м, розмір ставки становить 2,7% (30,97 грн.);
– для житлових будинків, житлова площа яких не більше 500 кв.м, розмір ставки становить не більше 1% (11,47 грн.); житлова площа яких перевищує 500 кв. м, розмір ставки становить 2,7% (30,97 грн.);
– для різних видів об’єктів житлової нерухомості, житлова площа яких не більше 740 кв.м, розмір ставки становить 1% (11,47 грн.); житлова площа яких перевищує 740 кв.м, розмір ставки становить 2,7% (30,97 грн.).
Наприклад: Фізична особа має у власності квартиру житловою площею 150 м2 та житловий будинок житловою площею 270 м2.
Площа квартири 150 м2 сумується з площею будинку 270 м2, зменшується на 370 м2 (податкова пільга) і множиться на ставку податку (оскільки сумарна житлова площа різних видів об’єктів не перевищує 740 м2, то ставка податку — 1% розміру мінімальної заробітної плати).
Розраховуємо: 11,47 грн. х ((150 м2 + 270 м2) – 370 м2) = 573,5 грн.
Або така ситуація: фізична особа має у власності дві квартири житловою площею 30 і 70 м2 та житловий будинок житловою площею 120 м2.
Площа будинку 120 м2 сумується з площею квартири 30 м2 та квартири 70 м2, зменшується на 370 м2 (податкова пільга).
Розраховуємо:
(120 м2 + 70 м2 + 30 м2) – 370 м2 — податок не сплачуватиметься
Податкове повідомлення-рішення про сплату суми/сум податку та відповідні платіжні реквізити будуть надсилатися громадянину – платнику податку контролюючим органом за місцем його податкової адреси (місцем реєстрації) до 1 липня поточного року.
В податковому повідомленні-рішенні буде зазначено суму податку та відповідні платіжні реквізити органів місцевого самоврядування за місцезнаходженням кожного з об’єктів житлової нерухомості, на які слід буде сплатити податок.
Згідно з Податковим кодексом України платник податку має право звернутися з письмовою заявою до контролюючого органу за місцем проживання (реєстрації) для звірки даних щодо:
– об\’єктів житлової нерухомості, в тому числі їхніх часток, що перебувають у власності платника податку;
– розміру житлової площі об\’єктів житлової нерухомості, що перебувають у власності платника податку;
– права на користування пільгою зі сплати податку;
– розміру ставки податку;
– нарахованої суми податку.
Звертаємо увагу, якщо повідомлення на сплату податку вже одержано, але платник не згоден із визначеною сумою, він також може звернутися до контролюючого органу за місцем проживання (реєстрації) та провести звірку на підставі оригіналів документів, зокрема документів про право власності на житлові об\’єкти. У разі виявлення розбіжностей даних контролюючого органу та даних платника, контролюючий орган проводить перерахунок суми податку і надсилає такому платникові нове податкове повідомлення-рішення із уточненою сумою податку.
Громадяни, які вже сплатили податок у минулому році, за власною згодою можуть зарахувати сплачені кошти у сплату податку в 2014 році.
Детальну інформацію щодо нарахування і сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, платники можуть отримати за адресою: м. Чернівці, вул. Червоноармійська, 200-а, каб.№222, або за телефоном: 54-60-23.

Інформаційно-комунікаційний відділ ДПІ у м. Чернівцях

peredplata