Що робити буковинцям, при втраті документів на житло, авто?

Доволі неприємна ситуація, коли одного прекрасного дня виявляється, що документи на квартиру чи будинок зникли. Або ще одна проблема, коли перед виїздом з дому ви не можете знайти свідоцтво про реєстрацію вашого автомобіля!

Що робити в таких випадках?
Перш за все потрібно знати, що відомості про ваше майно та, власне, і копії ваших документів зберігаються у органах, які їх видавали. А тому в переважній більшості випадків ці документи можливо відновити.

Знайте! Ця процедура платна. Вам доведеться оплатити вартість бланків та вартість послуг, які будуть вам надані органами реєстрації.
Відновлення державного акту на право власності на земельну ділянку.

З 01 січня 2013 року вступили в силу законодавчі акти, якими кардинально було змінено систему та порядок реєстрації земельних ділянок та прав на них. В силу внесених змін, державні акти на право власності на земельні ділянки на підтвердження реєстрації права власності на земельні ділянки вже не видаються.

Більше того, питання відновлення втраченого державного акту на право власності на земельну ділянку було залишено поза увагою законотворців, що призвело до того, що на даний час відсутня законодавчо визначена процедура, а отже і фактично можливість отримання дублікату втраченого державного акту на право власності на земельну ділянку або його відновлення.

У зв’язку з цим, підтвердити своє право власності на земельну ділянку за відсутності оригіналу державного акту на право власності на земельну ділянку можливо лише у судовому порядку.

Відновлення сертифіката на право на земельну частку (пай).

Указом Президента України «Про порядок паювання земель, переданих у колективну власність сільськогосподарським підприємствам і організаціям» повноваження видачі громадянам сертифікатів на право на земельну частку (пай), покладені на відповідні районні державні адміністрації.
Для отримання дубліката сертифіката на право на земельну частку (пай), у першу чергу, необхідно звернутися до районної державної адміністрації, яка його видала.
У разі відмови у видачі дубліката сертифіката на земельну частку (пай) Вам потрібно звернутися із позовом до суду про визнання права на це майно.

Відновлення втрачених документів на нерухомість.

Правочинні документи на об’єкти нерухомого майна розрізняють двох видів: первісні та похідні.
Первісні документи – такі, що видаються на новостворені об’єкти нерухомого майна (будівництво нового об’єкта, або приватизація об’єкта нерухомого майна).
Для отримання дублікату чи копії первісних документів на такий об’єкт треба звернутися до органу, який здійснює видачу оригіналу такого документу, а саме до органу виконавчої влади, або до органу місцевого самоврядування.
В разі крадіжки, втрати, пошкодження тощо свідоцтва про право власності чи витягу про реєстрацію прав БТІ можуть видати дублікат витягу або за дорученням органів місцевого самоврядування та місцевої державної адміністрації здійснити необхідні підготовчі заходи для видачі дубліката свідоцтва. Для цього подається заява, якій передує опублікування в пресі повідомлення про недійсність викрадених, загублених, пошкоджених свідоцтв про право власності чи витягів про реєстрацію права. БТІ перевіряє належність заявленої вимоги відомостям з Реєстру прав і оформлює дублікат свідоцтва чи витягу.

Похідні документи. В разі переходу права власності на об’єкт нерухомого майна від попереднього власника до нового, такі правовстановлюючі документи видаються державними та приватними нотаріусами чи посадовими особами виконавчого комітету сільської, селищної, міської Ради.
Видача дублікату або копії втраченого документу виданого вище зазначеними посадовими особами здійснюється державним нотаріальним архівом. До передачі в архів примірників документів, дублікат втраченого документа видається відповідно нотаріусом чи посадовою особою виконавчого комітету за місцем його зберігання.
Зокрема у разі вчинення різного роду перебудов, прибудов та реконструкцій правовстановлюючі документи та їх копії або дублікати видаються органами виконавчої влади або органами місцевого самоврядування.
В разі винесення судом рішення про встановлення права власності на даний об’єкт нерухомого майна, дублікат рішення видається безпосередньо тим судом який його виносив , за письмовою заявою осіб, які брали участь у справі, за плату у розмірі, встановленому законодавством.
У випадку відсутності можливості отримання копії або дублікатів правовстановлюючих документів на об’єкти нерухомого майна, у зв’язку з причинами, пов’язаними зі стихійним лихом підтвердження права власності на такі об’єкти можливо здійснити лише у судовому порядку.

Отримати дублікат свідоцтва про право власності на нерухоме майно може лише його власник.
Спадкоємці не можуть отримати ці документи. В такому разі також потрібно звертатися до суду із позовом про визнання права власності на спадкове майно.

Відновлення свідоцтва про реєстрацію автомобіля.

Для отримання свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу Вам необхідно звернутися до відповідного МРЕВ ДАІ за місцем реєстрації автомобіля з заявою про видачу дубліката свідоцтва.
Таку заяву може подати як власник автомобіля, так і особа, яка має доручення від власника на вчинення таких дій.
ДАІ попередньо до бази даних АІС «Документ» вноситься інформація про втрату (викрадення) свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу (технічного паспорта), про що у заяві робиться відповідний запис та ставиться підпис уповноваженої особи ДАІ із зазначенням дати та часу внесення інформації до бази даних АІС.
До матеріалів справи долучається пояснення власника транспортного засобу щодо його втрати або постанова (довідка) органу внутрішніх справ про відмову в порушенні кримінальної справи за фактом викрадення свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу (технічного паспорта) або довідка про порушення кримінальної справи.
Начальник Чернівецького міського управління юстиції Світлана АФОНІНА

peredplata