Підступна Новоселицька Феміда…

У Новоселиці вимагають звільнення багаторічного голови районного суду Миколи Дутки. 5-го травня люди з гнівними плакатами та неабияким обуренням прийшли до Фемідиної будівлі…
Це були далеко не всі новоселиччани, котрі надалі не можуть та не хочуть погоджуватися з несправедливими, як вони запевняють, рішеннями тутешніх працівників. Чоловіки та жінки стояли з плакатами «Банду геть!», «Велика чистка – єдиний шлях до добробуту краю!», «Вимагаємо звільнення всіх суддів!» та ін.

Підступна Новоселицька Феміда…

Підступна Новоселицька Феміда…

Підступна Новоселицька Феміда…

— Микола Дутка працює суддею з 1973 року і вже майже двадцять років тут головує, — розповів депутат Новоселицької районної ради Іван Попадюк, котрий допоміг громаді зорганізуватися. — Не так давно під тиском народу він вже писав заяву на звільнення, і ми трохи заспокоїлися, сподіваючись, що сюди прийде хтось молодий та справедливий. А тут його знову обрали головою суду…

— Він – представник колишньої злочинної влади, який вміло маскується «під різні кольори», тому має піти геть. З собою нехай забирає й своїх суддів-корупціонерів, — «пояснювали» тут свою присутність новоселиччани. – Ми зібралися, аби його вигнати! Як можна довіряти суду, котрий зганьбився? Суд має бути народним, а не комерційним! Не хочемо, аби наші діти гинули на майданах!

Присутні розповідали, що Микола Дутка давно вже перетворився в своєрідного місцевого «царька», котрий забороняє їм навіть зайти до приміщення суду. Особистого прийому громадян не проводить (навіть міністри зустрічаються з людьми!), а справжніх порушників закону, ба навіть злочинців, котрі за свої діяння мали б понести чи не найстрогіше покарання, вигороджує. Так чинять і його підлеглі.

— Голова суду постійно покриває протиправні дії директора-самозванця Новоселицького ринку Москалюка, — розповідає Віоріка Ворнічеса. – Вже чотири роки судимося з ним, аби встановити в торговому павільйоні розетку та вимикач… Дійшло до абсурду – директор подав зустрічний позов, щоб підприємці платили йому за тротуарну плитку, по якій ходять на роботу та з роботи.

— Мій чоловік через лікарську помилку залишився без ноги, а цей суд виправдав лікарів, – обурюється Тетяна Лобановська. — Невістка ж голови суду, синові котрого ще й тридцяти років немає, а він є власником кількох престижних автівок та мережі адвокатських контор «Дутка і партнери», народжувати чомусь поїхала до Італії…

— Два роки тому на дорозі машина збила маленьку дитину, то водію винесли сміхотворне покарання – 4 роки. А злочинець, котрий вбив та закопав у лісі молодого 32-літнього чоловіка, відсидів усього 4 роки і зараз вже на волі… Тут продають ліцензії на вбивство! – вигукували з натовпу.
Біля суду в Новоселиці наш кореспондент зустріла також і представників «Народної самооборони» з Чернівців. Сотник Глибоцького району (?!) Володимир Ільницький розповів, що разом з побратимами довідався про протест у Новоселиці, тому й приїхали з’ясувати, з чиєї ініціативи (?!) та чому він, власне відбувається. Якщо, мовляв, у Новоселиці хочуть воювати, нехай їдуть на Схід…
— Ми були тут 22-го квітня, тоді справді Дутка писав заяву на звільнення з посади, — каже «самооборонівець» Іван Молодий. — За нашими даними, голова Апеляційного суду області відповів, що долю головного районного судді має ви-рішити Верховна рада. Але зараз парламенту, звісно, не до нього… Ми приїхали задля того, аби допомогти новоселиччанам розібратися у ситуації, що склалася. Якщо є докази правопорушень, вчинених суддею, тоді слід звертатися за належністю.

Прибув до Новоселиці «допомогти» у розв’язанні ситуації і голова штабу громадського формування з охорони порядку «Центр захисту». Проте тут такої допомоги, схоже, не чекали. За словами помічника народного депутата Олега Істратія, «Центр захисту» усіляко захищає директора місцевого ринку. Тому учасники акції протесту почали сваритися з «самооборонівцями» і «центристом» та виганяти їх: «Що ви знаєте про Новоселицю? Забирайтеся геть! Нам тут жити, ми — ковалі своєї долі, й вашої допомоги нам не потрібно! Тут ніхто не буде нам вказувати, що робити!», — лунало з натовпу.

Але з будівлі суду до протестуючих впродовж трьох годин ніхто так і не вийшов. Черговий міліціонер спочатку сказав, що голова наразі перебуває у відпустці (хоча люди знають про те, що відпочивав цей трудар від трудів своїх праведних у серпні минулого року, отож пора для наступної відпустки ще не настала). Згодом повідомили, що «Дутка взяв відгул». Тоді ініціативна група зайшла до приміщення, аби поспілкуватися із заступником, однак той, за словами чергового, перебував на судовому засіданні. Коли ж судді не виявилося й у залі засідань, «з’ясувалося», що він у нарадчій кімнаті… Розпорядник суду також нічого конкретного сказати ні людям, ні представникам самооборони та Антикорупційного комітету не зміг. Канцелярія була зачинена з самого ранку…

Склалося враження, що судді Новоселицького районного суду або небезпідставно злякалися народного гніву та не вийшли всі до одного на роботу, або ж поховалися разом зі своїми помічниками, міцно зачинивши про всяк випадок двері, хоча протестувальники були налаштовані мирно. А така поведінка доводить, що люди таки праві…

Наталія БРЯНСЬКА
P. S. Після спілкування з цими терплячими, інтелігентними, толерантними людьми не виникає сумніву, що справедливий суд у них таки буде. І допомоги у такому форматі, в якому вона подається «самооборонівцями», котрі підтримують директора базару і суддю, та представниками деяких інших громадських формувань, вони не потребують. Тому власне саме самооборонівцям разом з Дуткою, а не новоселиччанам, краще б проявити ентузіазм на Сході.

Р.Р. S. У зв’язку з тим, що суддя Дутка проігнорував акцію протесту мешканців, з 5-го травня у райцентрі стоїть новий Майдан. Біля приміщення суду розпочалася безстрокова акція: вдень і вночі у семи наметах чергують новоселиччани. За словами Олега Істратія, вони налаштовані стояти доти, доки Дутка і «партнери» не підуть з їхнього життя.

peredplata