Пенітенціарна система функціонуватиме по-європейськи

У рамках наближення до ЄС керівництво країни внесло зміни до кримінально-виконавчого кодексу України. На початку квітня верховна рада прийняли закон України «Про внесення змін до кримінально-виконавчого кодексу щодо адаптації правового стану засуджених до європейських стандартів». Цей закон набрав чинності з сьомого травня цього року.

Законом визнано слідчі ізолятори установою виконання кримінальних покарань та вдосконалено порядок відвідування установ виконання покарань контролюючими органами; порядок і умови виконання покарання у виді арешту; порядок і умови відбування покарання у виді обмеження волі (право мати при собі портативні персональні комп\’ютери та аксесуари до них; користуватися засобами мобільного зв\’язку тощо).

Також відповідно до закону засуджені мають право витрачати на місяць для придбання продуктів харчування, літератури, письмового приладдя і предметів першої потреби гроші в сумі до 70% мінімального розміру заробітної плати.

Істотно розширено перелік осіб, які можуть без спеціального дозволу (акредитації) в будь-який час безперешкодно відвідувати установи виконання покарань для контролю та проведення перевірок. Серед них, зокрема, народні депутати України, їхні помічники, а також депутати місцевих рад, сільські, селищні, міські голови або спеціально уповноважені ними представники.

Ці категорії осіб, а також представники ЗМІ, під час відвідування установ виконання покарань вправі безперешкодно, без обмеження в часі за максимального сприяння працівниками та адміністраціями установ виконання покарань пересуватися територією установ, здійснювати аудіо- та відеозапис та поширювати отриману інформацію, проводити ревізії, подавати усні або письмові запити, ознайомитися зі звітністю, особовими справами засуджених, спілкуватися з будь-якими працівниками установ виконання покарань та засудженими (в тому числі на умовах анонімності).

Також законом передбачено конкретизувати права засуджених – на працю, відпочинок, пенсійне забезпечення, гуманне ставлення. Зокрема забороняється безпідставне примусове переривання сну засуджених у нічний час, передбачається збільшити кількість побачень засуджених, скасувати здійснення громадського контролю за особами, умовно-достроково звільненими від відбування покарання.

Документом передбачено уточнити правила утримання осіб, хворих на туберкульоз; вдосконалити медичне обслуговування засуджених до обмеження волі; зміну умов тримання засуджених до позбавлення волі; режим у колоніях та його основні вимоги; відповідність примусового годування вимогам Європейського суду з прав людини тощо.

Начальник Чернівецького міського управління юстиції
Світлана АФОНІНА

peredplata