В УКРАЇНІ ОПУБЛІКОВАНИЙ ЗАКОН ПРО СПРОЩЕННЯ ПРОЦЕДУРИ ЛІКВІДАЦІЇ ФОП

В Україні 7 червня 2014 р. офіційно опубліковано закон № 1258-VII \”Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення процедури державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізичних осіб – підприємців за заявницьким принципом\”. Закон опубліковано в газеті \”Голос України\”.

Цей закон вступає в силу через місяць з дня його опублікування, тобто 7 липня 2014 р.
Закон спрямований на запровадження заявницького принципу державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізичних осіб-підприємців.
Закон вносить зміни до Цивільного та Господарського кодексів України, а також до законів \”Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців\” та \”Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов‘язкове державне соціальне страхування\”.
Зокрема закон дозволяє обіг документів в електронній формі між центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців, органами статистики, державної податкової служби, Пенсійного фонду України затверджується Міністерством юстиції України разом з Пенсійним фондом України.
Закон передбачає наступний порядок державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізичної особи – підприємця за її рішенням:
1. Для проведення державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізичною особою – підприємцем за її рішенням фізична особа – підприємець або уповноважена нею особа подає (надсилає) державному реєстратору реєстраційну картку на проведення державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізичною особою – підприємцем за її рішенням.
2. Документ, поданий для проведення державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізичною особою – підприємцем за її рішенням, приймається за описом, копія якого в день надходження документу видається (надсилається поштовим відправленням з описом вкладення) заявнику з відміткою про дату його надходження.
3. Дата надходження документу, поданого для проведення державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізичною особою – підприємцем за її рішенням, вноситься до журналу обліку реєстраційних дій.
4. Державний реєстратор залишає документ, поданий для проведення державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізичною особою – підприємцем за її рішенням, без розгляду, якщо: документ поданий за неналежним місцем проведення державної реєстрації припинення фізичною особою – підприємцем підприємницької діяльності; або документ не відповідає вимогам цього закону.
5. Про залишення документу, поданого для проведення державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізичною особою – підприємцем за її рішенням, без розгляду заявнику в день надходження документу державним реєстратором видається (надсилається поштовим відправленням з описом вкладення) відповідне повідомлення із зазначенням підстав залишення документу без розгляду разом з цим документом.
6. Державний реєстратор за відсутності підстав для залишення документу, поданого для проведення державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізичною особою – підприємцем за її рішенням, без розгляду зобов\’язаний не пізніше наступного робочого дня з дати надходження цього документу внести до Єдиного державного реєстру запис про проведення державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізичною особою – підприємцем та в той же день видати (надіслати поштовим відправленням з описом вкладення) їй повідомлення про внесення такого запису.

Тетяна КОШКЕР, заступник начальника Чернівецького міського управління юстиції

peredplata