Найбільш незвичайні прохання українських керівників

Найбільш незвичайні прохання українських керівниківЗа даними дослідження Міжнародного кадрового порталу hh.ua, майже половина (а саме 48%) керівників звертаються до підлеглих із незвичними або особистими проханнями. При цьому їм фантазії не бракує. Дослідницький центр Міжнародного кадрового порталу HeadHunter Україна дізнавався, які саме прохання босів вважають найбільш дивними.

Ми попросили білих комірців описати, з якими незвичними проханнями до них звертався керівник. І виявилося, що офісним співробітникам від керівника відділу до секретарки нерідко доводиться освоювати нові, а подеколи навіть найнесподіваніші спеціальності. Усі отримані відповіді ми умовно розбили на кілька категорій.

За сумісництвом репетир, няня, хатня робітниця. Посидіти з дитиною від кількох годин до декількох тижнів, знайти аніматорів, дати урок, намалювати малюнок у дитячий садок, написати твір до школи чи курсову в університет. Судячи з усього, керівники, а за сумісництвом люблячі батьки, оберігають своє дитя від «складнощів» життя, переадресовуючи домашні завдання підлеглим. Також співробітникам доводиться вирішувати проблеми із ЖЕКом, оплачувати особисті рахунки, знаходити будівельників, поливати квіти й доглядати за домашніми тваринами. Такий спектр послуг просять надати підприємливі керівники.

Кур’єр і секретар. Нерідко офісні співробітники зазначали, що окрім своїх прямих обов’язків, вони відвозять документацію, в тому числі й до інших міст, забирають костюм із хімчистки, закуповують продукти, доставляють обід для керівника або перевозять особисті речі з квартири на квартиру. Якщо поблизу нема секретаря, то, на думку керівників, забронювати готель, зробити дзвінок або зварити каву може будь-який співробітник, який проходить повз.
Перекладач і екскурсовод. Якщо офісний працівник володіє іноземною мовою, цю перевагу не слід лишати непоміченою. Саме так вважають українські роботодавці. Співробітник зі знанням англійської може не тільки перекласти робочу документацію, але й провести екскурсію для друзів керівника іноземною мовою.

Юрист. Знайти інформацію в законодавстві, оформити документи на спадок, допомогти отримати новий паспорт. Якщо в людини нема юридичної освіти, це вимагає певних затрат часу й зусиль. Тому керівники із задоволенням доручають паперову тяганину і оббивання порогів держустанов своїм співробітникам.

Будівельник, наладчик, IT-спеціаліст. Буває, що керівник просить допомогти з будівництвом. Але найчастіше прохання стосуються того, щоб «подивитися комп’ютер», «налаштувати радіо» і т.д.

Особистий консультант. Тут діапазон дуже широкий. Починаючи з фрази героїні всім відомого фільму «А що зараз носять?» і закінчуючи допомогою у виборі подарунків або побутової техніки.

Порушник. На жаль, керівники, які порушують посадові інструкції, а інколи й закон, залучають до цього своїх підлеглих. Приховати інформацію про проблему від власника компанії, взяти відповідальність за недогляди і навіть «покласти запечатаний конверт на певне місце на вулиці й піти». Саме про це інколи просять співробітників.

Фінанси. Незважаючи на те, що, за логікою речей, людина, яка перебуває на вищій посаді, заробляє більше, деякі начальники просять своїх підлеглих позичити грошей або здійснити покупку за свій рахунок. Також керівники намагаються знайти поручителів за кредитом серед співробітників компанії.

За давньою дружбою. На щастя, зустрічаються керівники, прохання яких зовсім необтяжливі, а подеколи і приємні. Згідно з нашим опитуванням, керівник може попросити позичити велосипед на вихідні, отримати пораду щодо вашого спільного хобі, запропонувати скласти компанію за обідом або запросити на чашку кави, а також разом сходити у фітнес-клуб.

І наостанок кілька найбільш несподіваних і веселих прохань:
— дістати шарманку, яка грає пісню із мультфільму «Острів скарбів»;
— знайти щось надихаюче;
— написати про керівника у формі есе;
— дати по голові колезі;
— іти додому раніше;
— купити самогонний апарат;
— сходити за пивом і воблою;
— сказати тост;
— скласти компанію і «по п’ятдесят».

Дані отримані в результаті опитування зареєстрованих користувачів сайтуhh.ua, проведеного в серпні 2014 року. В опитуванні брали участь 648 респондентів із різних регіонів України.

peredplata