САМОБУДИ МОЖНА УЗАКОНИТИ ДО КІНЦЯ 2015 РОКУ

Проблема незаконного будівництва є дуже поширеною. Часто трапляється так, що громадянин з певних причин не оформляє усі необхідні документи перед початком будівництва. В результаті це призводить до того, що особа не може отримати право власності на забудову (не важливо, чи це гараж або приватний будинок), і, зрештою, не може її продати, подарувати чи заповісти у спадок.
Які забудови вважаються самочинними?
– збудовані або будуються на земельній ділянці, що не була відведена для цієї мети;
– у разі відсутності у власника документа, який дає право виконувати будівельні роботи;
– у випадку, якщо проект є неналежно затвердженим;
– істотними порушеннями будівельних норм і правил.
Саме такий перелік закріплений у ст. 376 Цивільного Кодексу України.
Законом України від 13.01.2015 N 92-VIII, передбачено, що орган державного архітектурно-будівельного контролю до 31 грудня 2015 року безоплатно протягом 10 робочих днів з дня подання заяви власниками (користувачами) земельних ділянок, на яких розміщені об\’єкти будівництва, збудовані без дозволу на виконання будівельних робіт, за результатами технічного обстеження приймає в експлуатацію:
– індивідуальні (садибні) житлові будинки, садові, дачні будинки, господарські (присадибні) будівлі і споруди, збудовані у період з 5 серпня 1992 року до 12 березня 2011 року;
збудовані до 12 березня 2011 року:
– громадські будинки I і II категорій складності;
– будівлі і споруди сільськогосподарського призначення I і II категорій складності.
Порядок прийняття в експлуатацію таких об\’єктів і проведення технічного обстеження визначається центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері містобудування. При цьому технічне обстеження індивідуальних (садибних) житлових будинків, садових, дачних будинків загальною площею до 300 квадратних метрів включно, господарських (присадибних) будівель і споруд загальною площею до 100 квадратних метрів включно проводиться в ході їх технічної інвентаризації з відповідною відміткою в технічному паспорті.
До власників (користувачів) земельних ділянок, які подали документи про прийняття в експлуатацію збудованих без дозволу на виконання будівельних робіт об\’єктів будівництва, штрафні санкції за виконання будівельних робіт без отримання документів, що дають право на їх виконання, та за експлуатацію або використання об\’єктів будівництва, не прийнятих в експлуатацію, не застосовуються.
Закон набрав чинності 1 лютого 2015 року.

Начальник відділу Чернівецького міського управління юстиції Наталія КАЗИМИР

peredplata