Суддя Ігор Зварич вийшов з тюрми та повернувся до Львова

Суддя Ігор Зварич вийшов з тюрми та повернувся до ЛьвоваСуддя провів за гратами майже сім років, понад три з яких – у СІЗО

Колишній голова Львівського апеляційного адміністративного суду Ігор Зварич, відомий як «суддя-колядник», 12 січня вийшов на свободу і повернувся до Львова.

Про це повідомляють «Варіанти» з посиланням на власні джерела в Державній пенітенціарній службі України.

Суддя провів за гратами майже сім років, понад три з яких – у СІЗО.

Про вихід Зварича з Менської колонії у Чернігівській області, де він відбував покарання, повідомляють також «Вести», посилаючись на сина судді Віктора Зварича.

Речник управління Державної пенітенціарної служби України у Львівській області Мирослав Демків не підтвердив, але й не спростував ZAXID.NET цієї інформації, зазначивши, що йому про це нічого не відомо. Отримати інформацію від управління ДПтСУ у Чернівецькій області та від керівництва Менської колонії наразі не вдалося, зважаючи на вихідний.

Нагадаємо, кримінальну справу за хабарництво щодо Ігоря Зварича порушили в грудні 2008 року. Під час обшуків у кабінетах і квартирах судді та його шести колег правоохоронці виявили та вилучили 1 млн доларів і 2 млн гривень.

Зварич заявив, що збирався передати гроші, знайдені в його кабінеті, церкві, щоб допомогти малозабезпеченим, а гроші, знайдені в кабінетах його колег, за словами Зварича, нібито призначалися на ремонт приміщення суду, де він працював. Згодом пояснював, що вилучені гроші йому «засіяли», за що отримав прізвисько «колядник».

Суддю підозрювали в одержанні 100 тис. доларів хабара за ухвалення незаконного рішення. Спочатку він переховувався, але був затриманий у березні 2009 року.

20 вересня 2011 року Оболонський суд Києва засудив його до 10 років позбавлення волі з конфіскацією майна. Він неодноразово, але безуспішно намагався оскаржити вирок суду. Відбував покарання у Менській спеціалізованій колонії для колишніх суддів та правоохоронців. Свого часу тут також сидів екс-міністр МВС Юрій Луценко.

1 липня 2015 року начальник колонії надав дозвіл Зваричу на проживання разом з членами його сім\’ї в смт. Макошине, де розташована колонія.

Ігор Зварич написав у в\’язниці книги «Mein Kampf in Ukraine», «Суддя комуніст» і «Суддя націоналіст».

Нагадаємо, президент України 23 грудня підписав закон «Про удосконалення порядку зарахування судом попереднього ув\’язнення в строк покарання», відомий як «закон Савченко». Відповідно до цього закону засудженим зараховуватимуть один день, проведений в слідчих ізоляторах, як два дня відбуття покарання. Закон має зворотну дію, адже підпадає під критерії 58-ї статті Конституції України щодо дії закону в часі.

Завдяки цьому закону Зварич має підстави для того, щоб вийти достроково, адже, враховуючи подвійний термін перебування в СІЗО, він відбув уже понад 10 років ув\’язнення.

Джерело

peredplata