Навчання у Польщі стає небезпечним

Навчання у Польщі стає небезпечнимНинішня напружена ситуація між Україною і Польщею, яка розв’язала проти нашої держави «історичну війну» вимагає адекватних відповідей і пошуку адекватних рішень.

Поки що нашим громадянам варто утримуватися від поїздок до Польщі без нагальної потреби. Звичайно, ми не маємо права указувати людям, які змушені працювати в Республіці Польща аби якось прогодувати свої родини. Але от туристам та особам, які планують вступати до польських вишів на платній основі, витрачати свої кошти в державі, яка недружньо ставиться до нас, не варто.

Тим паче, що безпека наших громадян в Польщі тепер під загрозою, адже навіть за червоно-чорний прапорець чи якийсь український патріотичний елемент на одязі, що не сподобається тамтешнім правоохоронцям, або за гасло «Слава Україні!» наших громадян можуть оштрафувати.

Так вважають учасники експертного обговорення «Українсько-польські стосунки в 2017-2018 рр. Гуманітарний аспект».

«Особливо небезпечно перебувати в Польщі буде студентам, що їдуть навчатися на гуманітарні спеціальності, пов’язані зокрема з історією чи політологією. Адже під час навіть невинного диспуту на якомусь з семінарів, думка українського студента може бути потрактована викладачем чи польськими студентами як «пропаганда бандерівщини» і т.д. А за це вже можуть просто депортувати з Польщі, а потім ще й проблеми з відвідинами інших країн «Шенгеньскої зони» у таких студентів будуть», – про це в свою чергу заявив радник міністра освіти і науки України у 2014-2016 рр., нині – експерт з міжнародних відносин, директор Центру зовнішньополітичних досліджень ОПАД ім. О. Никонорова Сергій Пархоменко.

«Тому, поки ситуація не зміниться, рекомендуємо українцям утримуватися від вступу до польських ВНЗ, а організаціям, які займаються питанням академічних обмінів або відправкою на навчання до Республіки Польща якщо не обмежити діяльність, то принаймні попереджати своїх клієнтів про небезпеку, яка може на них чекати в разі «необережних висловлювань» та подумати про додатковий юридичний супровід, правовий захист осіб, що будуть за сприяння таких організацій відправлятися до Польщі», – додає Пархоменко.

Експерт однак наголосив, що Україні не варто вдаватися до методів публічного тиску у відповідь, відкликати дипломатичних працівників з Польщі або згортати співпрацю в сфері оборони, економічній сфері тощо.

«Треба шукати шляхи виходу з ситуації, шляхи порозуміння. Але в гуманітарній сфері, освітній сфері треба бути дуже обережними. В Польщі поки не усвідомлюють, як їх законодавчі ініціативи негативно впливають на тих, хто робить внесок в польську економіку, але рано чи пізно там визнають, що сваритися з Україною дуже невигідно», – підкреслив директор ОПАД.

peredplata