Діє закон, який дозволяє узаконити самобуди, збудовані у період з 1992 по 2015 рік

Дозволено на безстроковій основі прийняття в експлуатацію об’єктів будівництва, збудованих без дозволу на виконання будівельних робіт, якщо дотримано низку умов.

Відповідний Закон від 22 березня 2018 роки № 2363 – VIII «Про внесення зміни до пункту 9 розділу V «Прикінцеві положення» Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» щодо продовження терміну прийняття в експлуатацію об’єктів будівництва, збудованих без дозволу на виконання будівельних робіт» набув чинності 20.04.2018.

Можна ввести в експлуатацію об’єкти будівництва, віднесені до класу незначних наслідків (СС1), збудовані на земельній ділянці відповідного цільового призначення без наявності дозвільного документа на виконання будівельних робіт, а саме:

– збудовані в період з 5 серпня 1992 року до 9 квітня 2015 року індивідуальні (садибні) житлові будинки, садові, дачні будинки загальною площею до 300 кв. м і господарські (присадибні) будівлі та споруди загальною площею до 300 кв. м;

– збудовані до 12 березня 2011 року будівлі та споруди сільськогосподарського призначення.

Для прийняття в експлуатацію таких «самобудів» власникам (користувачам) земельних ділянок, на яких вони розміщені, потрібно подати заяву органу державного архітектурно-будівельного контролю. ДАБК повинен безоплатно протягом 10 робочих днів за результатами технічного обстеження прийняти будівлю в експлуатацію.

Ірина ОЩИПКО,

начальник відділу систематизації законодавства, правової роботи та правової

освіти управління реєстрації нормативно-правових актів, правової роботи та правової освіти

Головного територіального управління юстиції у Чернівецькій області

 

peredplata