На користь буковинських дітей стягнуто більше 12 мільйонів гривень аліментів

Дієвість обмежувальних заходів для боржників аліментів обговорили на засіданні оперативного штабу зі стягнення заборгованості з виплати аліментів.

З початку року вдалося стягнути 12 715 661 гривень аліментів для буковинських дітей, – про це зокрема йшла мова на черговому засіданні регіонального штабу з координації, моніторингу та контролю за станом виконанням органами державної виконавчої служби рішень про стягнення аліментів.

Як зазначає заступник начальника ГТУЮ – начальник управління державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Чернівецькій області Олександр Малий, заходи, які застосовуються за оновленим законодавством дають свій позитивний результат. Завдяки обмеженням у правах злісних неплатників аліментів вдалося спонукати їх виплатити кошти своїм синам та дочкам. У Чернівецькій області свої законні виплати від батьків отримали понад п’ять з половиною тисяч дітей.

15 травня Верховна Рада України  підтримала запропоновані ініціативи, депутатам міжфракційного об’єднання «Чужих дітей не буває»,  щодо подальшого посилення відповідальності неплатників аліментів. Серед запропонованих у законопроектах змін:

– Система додаткових фінансових санкцій для неплатників у розмірі від 20% до 50% від суми боргу.
– Система автоматизованого арешту коштів боржників.
– Притягнення до кримінальної відповідальності осіб, які ухиляються від суспільно корисних осіб.
– Обов’язок засуджених працювати, щоб забезпечити сплату аліментів.
– Українці, які хочуть посісти керівні посади на держслужбі повинні будуть подати довідку про те, що вони не мають боргів перед дітьми більше 6 місяців.
– Звільнення чиновників, які мають заборгованість більше 12 місяців.
– Звільнення дітей від обов’язку утримувати непрацездатних батьків, які не платили аліменти понад 3 роки.
– Застосування обмежень першого пакету до батьків, які не платять дітям з інвалідністю або тяжко хворим дітям вже після того, коли борг перевищить суму за 3 місяці.
– Збільшення рівня мінімального утримання дитини тим з батьків, хто не проживає з родиною.

peredplata