«Сила права» діє поки влада буксує

Вже п’ятий рік триває збройна агресія Російської Федерації проти України, окупований Крим та частина Донбасу, мільйони українців постраждали від цієї неоголошеної війни. Втрачені життя захисників-патріотів, втрачене здоров’я, зруйновані родини, понівечені долі, друзі розділені лінією розмежування… Тим часом Кремль продовжує будувати стіну недовіри та ненависті між мешканцями окупованої та вільно території України. Влада не працює, і всю роботу беруть на себе волонтери.

Всеукраїнський правозахисний рух «Сила права» докладає систематичних зусиль з надання безкоштовної правової допомоги з отримання справедливої грошової компенсації від Росії постраждалим від агресії та окупації – родинам загиблих військовослужбовців та цивільних осіб, військовослужбовцям та цивільним особам, що отримали поранення, каліцтва й психологічні травми, військовослужбовцям, які побували в полоні, цивільним особам, які були незаконно позбавлені волі на окупованих територіях, вимушеним переселенцям з окупованих територій АР Крим, Севастополя, Донецької та Луганської областей, а також громадянам, які втратили особисте майно.

В організації є суттєві досягнення. Зокрема, у 22-х регіонах України за заявами постраждалих отримано низку судових рішень про встановлення юридичних фактів завдання шкоди внаслідок збройної агресії Російської Федерації проти України та окупації частини території нашої країни. В цих рішеннях в тому числі зафіксовано докази російської агресії, окупації, військових злочинів та порушень основоположних прав та свобод людини і громадянина. 14 березня 2018 року Верховний Суд в складі колегії суддів Касаційного цивільного суду задовольнив подану за підтримки нашої організації касаційну скаргу родини вимушених переселенців з Донбасу і встановив юридичний факт їх вимушеного переселення з території луганської області внаслідок збройної агресії Російської Федерації проти України та окупації частини території нашої країни. Також отримані позитивні рішення про стягнення суми шкоди в інтересах родин загиблих та вимушених переселенців. З кінця травня 2016 року завдяки зусиллям юридичної команди «Сила права» арештований кредит в розмірі 3-х мільярдів доларів США, отриманий Україною від Російської Федерації за часів режиму Януковича в 2013 році, та відсотки по ньому. Загалом станом на березень 2018-го допомогою «Сила права» скористалися понад 13 500 громадян України, отримано понад 200 позитивних судових рішень.

Окрім захисту прав та законних інтересів громадян України, які постраждали внаслідок збройної агресії Російської Федерації проти нашої країни, «Сила права» реалізовує ще два суспільно важливих проекти.

Так, у зв’язку з небажанням і нездатністю діючої влади розробити програми деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій, на початку листопада 2017 року був створений Центр деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій України. Завдання проекту – запропонувати українським громадянам і світовій спільноті програму додаткових заходів з деоккупації територій Криму та Донбасу, а також цілісну програму реінтеграції територій Криму та Донбасу, які зазнали окупації.

Пропозиції Центру, згруповані в окремі блоки, що охоплюють проблему або напрямок діяльності, поетапно пропонуються для громадського обговорення у вигляді питань та відповідей на сторінці Центру у Facebook. Наразі ведеться активна дискусія навколо запропонованого «Силою права» проекту Закону України Про прощення».

Іншим видом діяльності «Сили права» є розробка та сприяння прийняттю законів, які гарантують реальний захист добросовісних підприємців та українських споживачів, ефективний контроль над монополіями та належне виконання функцій органами влади, в рамках Антимонопольного центру руху.

Всі роки української незалежності влада декларувала необхідність захисту економічної конкуренції та контролю над діяльністю монополій. Однак, в силу корумпованості та партнерських стосунків її вищих представників з монополістами, така воля відсутня. Негативний економічний ефект від антиконкурентних дій недобросовісного бізнесу в Україні перевищує 20% ВВП країни й сягає 500 мільярдів гривень щороку. Втрати такого масштабу призводять до неплатоспроможності українців, зупинки економіки, що стає реальною загрозою національній безпеці країни.

В цих умовах підвищується важливість участі інститутів громадянського суспільства в вирішенні цього стратегічного для розвитку країни завдання. Запорукою успіху може стати лише відкрита дискусія щодо ключових принципів нової економічної політики та об’єднання зусиль для її реалізації. «Сила права» пропонує два напрямки дискусії: розвиток конкурентного середовища для бізнесу та захист споживачів від монопольних зловживань. Пропозиції руху викладені на сторінках Антимонопольного Центру «Сила права» у мережі Facebook – для споживачів та бізнесу. До обговорення може долучитися кожен.

«Сила права» має на меті спільно з громадськістю створити умови для самореалізації кожного українського громадянина у власній країні. За підсумками обговорення кожного блоку питань готуватимуться проекти відповідних законів, підзаконних актів та програм діяльності органів влади.

Кожна думка важлива. Не залишайтеся осторонь! Дійте!

Більше про правозахисний рух «Сила права» на офіційному сайті www.sila-prava.org

peredplata