Майже 2 тисячі буковинців обмежили у правах через борги по аліментах

Майже дві тисячі буковинців тимчасово обмежили у правах користування автомобілем, виїзду за кордон та користуванні зброєю через борги з аліментів

За даними управління державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Чернівецькій області з початку нинішнього року майже 6 тисяч буковинських дітей отримали понад 16 мільйонів гривень аліментів. 7 мільйонів гривень аліментів вдалося стягнути вже після того, як до боржників були застосовані відповідні санкції.

Відповідно до першого закону #ЧужихДітейНеБуває, який набув чинності 6 лютого 2018 року до злісних боржників аліментів застосовуються: тимчасова заборона виїзду за кордон,  тимчасове обмеження у праві керування транспортним засобом, тимчасова заборона користуватися зброєю та займатися мисливством. Злісних боржників, котрі не мають місця роботи, направляють на суспільно-корисні роботи. Кошти, які вони під час цього заробляють, спрямовуються на погашення заборгованості з аліментів. У правах з початку дії законну вже обмежили майже 2 тисячі буковинців, котрі заборгували аліменти своїм дітям. Суд вже призначив виконання суспільно-корисних робі 10 чоловікам у Кельменецькому та Сокирянському районах, ще понад 100 протоколів про вчинення адмінправопорушення знаходяться на розгляді в судах.

У Верховній Раді нині перебуває другий пакет законопроектів #ЧужихДітейНеБуває  Серед запропонованих у законопроектах змін:

–        Система додаткових фінансових санкцій для неплатників у розмірі від 20% до 50% від суми боргу.

–        Система автоматизованого арешту коштів боржників.

–        Притягнення до кримінальної відповідальності осіб, які ухиляються від суспільно корисних осіб.

–        Обов’язок засуджених працювати, щоб забезпечити сплату аліментів.

–        Українці, які хочуть посісти керівні посади на держслужбі повинні будуть подати довідку про те, що вони не мають боргів перед дітьми більше 6 місяців.

–        Звільнення чиновників, які мають заборгованість більше 12 місяців.

–        Звільнення дітей від обов’язку утримувати непрацездатних батьків, які не платили аліменти понад 3 роки.

–        Застосування обмежень першого пакету до батьків, які не платять дітям з інвалідністю або тяжко хворим дітям вже після того, коли борг перевищить суму за 3 місяці.

–        Збільшення рівня мінімального утримання дитини тим з батьків, хто не проживає з родиною.

Окрім того,в області діє штаб з ліквідації заборгованості по заробітній платі. Підприємства, які заборгували зарплату своїм працівникам будуть продані через  Систему електронних боргів арештованим майном (СЕТАМ).  Зокрема, на продаж виставляють Карапчківський та Вашківський спиртзаводи в Чернівецькій області, які належать державі та мають заборгованості по зарплатах.

 

peredplata