Погаси борги, навіть якщо ти банкрут

Серед переліку причин, які не дають можливості громадянам в повній мірі реалізувати своє конституційне право на пенсійне забезпечення, є тривале проходження  процедури  банкрутства та несплата страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування.

Затягування процедури банкрутства і як наслідок не погашення заборгованості перед Пенсійним фондом України зі сплати страхових внесків мають негативні наслідки насамперед для громадян, які працювали на таких підприємствах, оскільки період, протягом якого  підприємствами-банкрутами не сплачено страхові внески, не буде зараховано при призначенні пенсії до страхового стажу.

Головне управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області здійснює всі необхідні заходи щодо стягнення заборгованості з підприємств-банкрутів перед Пенсійним фондом з метою захисту прав застрахованих осіб. Фахівці юридичної служби Фонду в області докладають максимум зусиль, щоб громадяни збанкрутілих підприємств не залишились без пенсійних виплат.

Одним із ефективних напрямків роботи є співпраця з арбітражними керуючими. Саме від їх роботи залежить передача документів підприємства-банкрута в архів, розрахунки з працівниками та Пенсійним фондом України за кредиторськими вимогами.

Так, за результатами спільної взаємодії із ліквідаторами – арбітражними керуючими в 2017 році було погашено заборгованість з таких підприємств – банкрутів як: ДП ДГ «Центральне», ЧОДО спиртової та лікеро-горілчаної промисловості, АТЗВ «ВТКФ Буковинка», а також протягом 2018 року погашено заборгованість зі сплати страхових внесків Кредитної спілки «Бісер» – фактично 51 робітник цих підприємств набув статусу застрахованої особи та зміг підтвердити наявний стаж.

Погашення боргів підприємствами, які проходять етапи процедури банкрутства є гарантією соціального захисту їх працівників, а тому фахівці Головного управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області здійснюють усі законні заходи впливу, не допускаючи «збанкрутіти» відпрацьованим рокам на зазначених підприємствах.

Інформує прес-служба ГУ Пенсійного фонду України в Чернівецькій області.

peredplata