У Ломачинцях уже не чують один одного через ОТГ

В селі Ломачинці Сокирянського району першого липня відбулось громадське обговорення з приводу можливостей, котрі надає децентралізація, та особливостей формування Новодністровської об’єднаної громади. Рішення про створення останньої були прийняті ще в 2016 році відповідними місцевими радами, але вибори для формування органів управління громадою не призначалися. Однак, така можливість з’явилась після прийняття Закону №6466 навесні цього року.

Зал, де відбувалось обговорення, був заповнений вщент, а декілька десятків людей слухали виступаючих на вулиці. Проте це було малорезультативно, бо попри намагання запрошених фахівців та представників обласної влади, конструктивної розмови не вийшло. Якщо щодо першого питання про головуючого зборів вдалось дійти згоди, то вже на наступних суто технічних питаннях про секретаря і лічильну комісію розпочалися викрики та перегукування між місцевими жителями. Враховуючи те, що всіх бажаючих взяти участь в обговоренні зала не вміщувала, дійство далі перемістили під відкрите небо на галявині поруч. Один із ініціативних членів громади буквально розділив мешканців на два табори – прихильників і противників утворення Новодністровської ОТГ. Люди стояли навпроти одне одного, що багато в чому і визначило подальшу конфліктність обговорення.

Був і незначний період виваженої та конструктивної розмови. Спочатку виступив перед зібранням Василь Гостюк, заступник голови Чернівецької ОДА, а далі відповідав на питання Іван Лукеря, координатор Центрального офісу реформ при Мінрегіоні. Він надав відповідь на кілька питань, а далі знову розпочались викрики, намагання окремими жителями вирвати мікрофон, тому в розмову втрутились представники поліції. Людям так і не дали змогу почути і запрошених фахівців з Києва, і з Чернівецького Центру розвитку місцевого самоврядування, і регіонального відділення Асоціації міст України. Опісля нетривалих розмов збори були закриті. Прихильники об’єднання з Новодністровськом зібрались у сільській раді, противники повернулись до актового залу. Тут вже панувала майже одностайність. Спочатку виступала сільський голова села Ожеве, далі – голова Сокирянської районної ради Василь Козак. Щоправда думки про долю об’єднання в Сокирянському районі в них різнилися – сільський голова розповідала про переваги формування невеликої Василівської ОТГ, а районний керівник про єдину «район-громаду».

Різні підходи до формату об’єднаних громад – це справа нормальна, в кожній конкретній ситуації є свої переваги і недоліки. Інша річ – це різноманітні маніпулювання, котрі, на жаль, багатьма присутніми сприймалися як правда. Фахівці Чернівецького ЦРМС та інших установ раніше вже говорили про те, що статус села у випадку формування ОТГ з містом не змінюється. Про це сказано у ч. 3 ст. 4 Закону №157 і означає, що добровільне об’єднання територіальних громад не призводить до зміни статусу населених пунктів як сільської, так і міської місцевості. Однак побоювання  мешканців щодо зміни статусу населеного пункту поки що залишаються. Окрім цього, поширювалась також інформація про надвисокі податки та збори, котрі платитимуть у міській ОТГ жителі села, що також не відповідає дійсності. Проте представників Новодністровської міської ради, які були спочатку присутні на обговоренні, слухати не бажали. Загалом же не всі жителі, котрі прийшли на обговорення, мали вже наперед визначену думку – за чи проти об’єднання. Були справді й такі, хто хотів послухати, задати питання фахівцям, представникам Новодністровська чи навколишніх сіл, нормально поспілкуватись одне з одним, але таку можливість у них забрали штучно сформованим «балаганом» та зіштовхуванням між собою односельчан.

Однозначним є те, що  тема об’єднання з Новодністровськом в Ломачинцях не є вичерпаною, тому далі буде.

 

peredplata