Відновлено соціальні гарантії чорнобильцям

17 липня Конституційний Суд України (КСУ) визнав неконституційним скасування та обмеження пільг постраждалим унаслідок Чорнобильської катастрофи і відновив відповідні соціальні гарантії.

Рішення КСУ скасовує дію закону №76–III, який було ухвалено наприкінці 2014 року. Судді вирішили, що передбачені оскаржуваними положеннями зміни до закону №796-ХІІ, що стосуються обмеження чи скасування пільг, компенсацій і гарантій, призвели до звуження прав постраждалих унаслідок Чорнобильської катастрофи, зниження рівня їх соціального забезпечення і фактично є відмовою держави від своїх зобов’язань, передбачених статтею 16 Конституції України.

Закон №76 в частині скасування або обмеження пільг, компенсацій і гарантій, установлених законом №796, щодо соціального захисту осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, суперечить положенню частини другої статті 3 Конституції України, відповідно до якого держава відповідає перед людиною за свою діяльність. На підставі наведеного Конституційний Суд України дійшов висновку, що підпункт 2, абзаци перший, другий підпункту 3, підпункту 4, абзаци перший, другий підпункту 5, абзаци 1–4 підпункту 6, підпункт 7 пункту 4 розділу I закону №76, частина 3 статті 22, частина 2 статті 24, частина 7 статті 30 закону №796, стаття 53 (крім її назви), стаття 60 закону №796 у редакції закону №76 не відповідають Конституції України (є неконституційними).

Зазначені положення втрачають чинність із дня ухвалення цього рішення Конституційним Судом.

КСУ встановив, що з дня ухвалення цього рішення статті 53 і 60 закону №796-ХІІ мають застосовувати в редакції до внесення змін законом №76–III.

Рішення КСУ є обов’язковим, остаточним і не може бути оскарженим.

Людмила Пилипів

Провідний спеціаліст відділу систематизації законодавства, правової роботи та правової освіти управління державної реєстрації нормативно-правових актів, правової роботи та правової освіти Головного територіального управління юстиції у Чернівецькій області

 

peredplata