При наданні послуг з куріння кальяну необхідно сплатити акциз

У Головному управлінні ДФС у Чернівецькій області наголошують, що за ст. 14 ПКУ тютюнові вироби – це сигарети з фільтром або без фільтру, цигарки, сигари, сигарили, а також люльковий, нюхальний, смоктальний, жувальний тютюн, махорка та інші вироби з тютюну чи його замінників для куріння, нюхання, смоктання чи жування.

Згідно з п. 1 примітки до підпозиції 24 розд. ІV Пояснень до Української класифікації товарів зовнішньоекономічної діяльності, які затверджені наказом ДФСУ від 09.06.2015 № 401, у підпозиції 2403 11 термін «тютюн для кальяну» означає тютюн, призначений для куріння за допомогою кальяну, що складається із суміші тютюну та гліцерину, з вмістом або без вмісту ароматичних масел і екстрактів, меляси або цукру, який має або не має фруктовий аромат.

Таким чином, тютюн для кальяну є тютюновим виробом та, відповідно до статті 215 ПКУ – підакцизним товаром.

Куріння за допомогою кальяну передбачає фільтрацію і охолодження диму водою. Замість води іноді використовують фруктові соки, вина або міцні спиртні напої.

Відповідно до норм ПКУ об’єктом оподаткування акцизним податком з роздрібної торгівлі є операції з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів. А базою оподаткування є вартість підакцизних товарів, тобто, в даному випадку, вартість послуги з куріння кальяну.

 

peredplata