ДФС Буковини: трьом боржникам зі сплати єсв заборонили виїзд за межі України

На звернення Головного управління ДФС у Чернівецькій області до Головного територіального управління юстиції у Чернівецькій області  щодо тимчасового обмеження у праві виїзду за межі України боржників з ЄСВ, ухвалами суду від 14.09.2018 року трьом фізичним особам – боржникам з ЄСВ було визначено обмеження у праві виїзду за межі України. Про це повідомив заступник начальника Головного управління ДФС у Чернівецькій області Іван Матіос.

Та зазначає, у відомстві вже неодноразово повідомляли про заходи, які проводяться фіскальною службою Буковини щодо стягнення заборгованості з єдиного соціального внеску. Зокрема, забезпечують передачу узгоджених вимог про сплату боргу, інших виконавчих документів на примусове стягнення до органів Державної виконавчої служби та проводять звірки щодо відкритих виконавчих проваджень за направленими вимогами щодо стягнення ЄСВ.

Крім того регіональною фіскальною службою вносяться письмові пропозиції до органів Державної виконавчої служби щодо тимчасового обмеження боржників – фізичних осіб або керівників боржників – юридичних осіб у праві виїзду за межі України згідно чинного законодавства.

Заборгованість з єдиного внеску ставить під загрозу своєчасність виплати пенсій, які для значної частини громадян є основним джерелом доходів, а також призводить до не зарахування працівникам підприємств страхового стажу при виході на пенсію. Тому погашення заборгованості суб’єктами господарювання з єдиного соціального внеску, який формує дохідну частину Пенсійного фонду України у фіскальних органів на особливому контролі – наголошує Іван Матіос.

Також звертає увагу, несплачена сума стає податковим боргом та відбувається нарахування 20% штрафної санкції (п. 2 частини одинадцятої ст. 25 Закону № 2464). На суму недоїмки нараховується пеня з розрахунку 0,1 відсотків суми недоплати за кожний день прострочення платежу. Причому на такі борги термін позовної давності не розповсюджується.

peredplata