ПІДПРИЄМЦІ, ЯКІ ДОСЯГЛИ ПЕНСІЙНОГО ВІКУ, НЕ СПЛАЧУЮТЬ ЄСВ

У Головному управлінні ДФС у Чернівецькій області роз’яснюють з якого періоду ФОП звільняється від сплати ЄВ за себе, якщо вона набула статус пенсіонера за віком або особи з інвалідністю та отримує відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу.

Зокрема, фізична особа – підприємець, яка набула статус пенсіонера за віком або особи з інвалідністю та отримує відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу, або досягла віку, встановленого ст. 26 Закону України від 09 липня 2003 року № 1058-IV «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» та отримує відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу, звільняється від сплати за себе єдиного внеску з наступного місяця після набуття такого статусу. Місяць, в якому така особа набула право на пенсію за віком або статус особи з інвалідністю, або досягла віку, встановленого ст. 26 Закону № 1058, та отримує відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу, відноситься до базового звітного періоду, за який сплачується єдиний внесок.

Відповідно до п. 4 частини першої ст. 4 Закону України від 08 липня 2010 року № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» зі змінами та доповненнями фізичні особи – підприємці, в тому числі ті, які обрали спрощену систему оподаткування, є платниками єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – ЄВ).

Нормами частини п’ятої ст. 8 Закону № 2464 ЄВ для ФОП встановлено у розмірі 22 відс. до визначеної ст. 7 Закону № 2464 бази нарахування ЄВ. Базу нарахування ЄВ для таких осіб визначено пп. 2 та 3 частини першої ст. 7 Закону № 2464.Терміни сплати ЄВ для ФОП встановлено абзацом третім частини восьмої ст. 9 Закону № 2464.Згідно з п. 1 частини другої ст. 6 Закону № 2464 платники ЄВ зобов’язані своєчасно та в повному обсязі нараховувати, обчислювати і сплачувати ЄВ. ЄВ підлягає сплаті незалежно від фінансового стану платника (частина дванадцята ст. 9 Закону № 2464).

Відповідно до частини четвертої ст. 4 Закону № 2464 ФОП, в тому числі ФОП – платники ЄП, звільняються від сплати за себе ЄВ, якщо вони отримують пенсію за віком або є особами з інвалідністю, або досягли віку, встановленого ст. 26 Закону України від 09 липня 2003 року № 1058IV «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу.

peredplata