Ще одного хабародавця, який пропонував прикордоннику $ 5200, затримали на Закарпатті

Заходи з посилення охорони західної ділянки державного кордону України викликають супротив з боку певних кіл місцевих жителів, причетних до контрабандної діяльності. Не маючи змоги перемістити товар через державний кордон, ділки-контрабандисти намагаються підкупити прикордонників. Однак марно сподіваються на сприяння їх діяльності.

У відповідь на активізацію спроб незаконного переміщення тютюнових виробів до країн Європейського Союзу, оперативними підрозділами Департаменту внутрішньої та власної безпеки Адміністрації Держприкордонслужби України проводиться комплекс заходів з документування спроб втягування протиправними елементами персоналу прикордонного відомства. Заходи здійснюються у тісній співпраці з іншими правоохоронними органами України у рамках кримінальних проваджень відкритих слідчими органами за заявами прикордонників.

Черговим прикладом успішної співпраці правоохоронців стало затримання на гарячому 44-річного жителя Вінницької області, який приїхав в Закарпатську область на представницькому «Mercedes S-classe» надавати допомогу місцевим мешканцям в організації каналу незаконного переміщення тютюнових виробів до Угорщини. За 5200 доларів США чоловік очікував «зменшення щільності» охорони державного кордону з боку охоронців кордону, що мало б дати можливість його закарпатським спільникам безкарно порушувати кордон з контрабандними сигаретами.

Блискавичне затримання такого «рішали» проведено офіцерами відділу внутрішньої безпеки по Мукачівському прикордонному загону Управління внутрішньої та власної безпеки «Захід» та слідчими Управління СБУ у Закарпатській області, під процесуальним керівництвом військової прокуратури Ужгородського гарнізону,  у рамках кримінального провадження за ознаками вчинення злочину, передбаченого ч.3 ст. 369 Кримінального Кодексу України  «Пропозиція, обіцянка або надання неправомірної вигоди службовій особі».  Для затримання правопорушника були залучені військовослужбовці групи силової підтримки Центру виконання спеціальних завдань Адміністрації Держприкордонслужби України та мобільної прикордонної застави Мукачівського прикордонного загону. Слідчі дії тривають.

Нагадаємо, аналогічна ситуація сталась у Чернівецькій області. Офіцерами внутрішньої та власної безпеки Держприкордонслужби, детективами слідчого управління та управління стратегічних розслідувань Нацполіції у Чернівецькій області затримано 28-річного українця, який намагався надати військовослужбовцю 700 євро, очікуючи сприяння у незаконному переміщенні тютюнових виробів через державний кордон з України до Румунії на т.з. «зеленому кордоні».

Затримання провели бійці мобільного загону ДОЗОР та спецпідрозділу Нацполіції КОРД, слідчі дії проводилися за заявою військовослужбовця у рамках розслідування кримінального провадження за ознаками злочину, передбаченого ч.3 ст. 369 ККУ, за процесуального керівництва прокуратури Чернівецької області.

peredplata