Понад 3,2 мільйони гривень заплатили порушники правил торгівлі підакцизними товарами

Про це повідомляють у Головному управлінні ДФС у Чернівецькій області. Зокрема станом на 1 листопада 2018 року на право здійснення роздрібної торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами в області діє 4761 ліцензія по 2236 суб’єктах господарської діяльності.

В рамках виконання заходів щодо зменшення тіньового обігу підакцизних товарів, забезпечення стабільних і в повному обсязі надходжень до бюджету акцизного податку  працівниками управління контролю за обігом та оподаткуванням підакцизних товарів Головного управління ДФС у Чернівецькій області проведено 206 фактичних перевірок суб’єктів господарювання, які здійснюють реалізацію алкогольних напоїв, тютюнових виробів та інших підакцизних товарів.

За результатами проведених перевірок та інших заходів застосовано фінансових і штрафних санкцій на загальну суму 3,2 млн.грн.

Найбільш типовими порушеннями, які були встановлені під час контрольно – перевірочних заходів були: роздрібна торгівля алкогольними напоями за цінами, нижчими від встановлених мінімальних оптово-відпускних та роздрібних цін – 101 випадок; роздрібна торгівля алкогольними напоями без наявності відповідних ліцензій – 22 випадки; роздрібна торгівля тютюновими виробами за цінами, вищими за встановлені максимальні роздрібні ціни – 28 випадків; продаж алкогольних напоїв та тютюнових виробів особам, які не досягли 18-річного віку – 18 випадків.

А також зберігання, транспортування, реалізація алкогольних напоїв без марок акцизного податку встановленого зразка та/або з підробленими марками акцизного податку; роздрібна торгівля тютюновими виробами без наявності відповідних ліцензій; продаж алкогольних напоїв на розлив суб’єктом господарювання без статусу суб’єкта громадського;зберігання, транспортування, реалізація фальсифікованих алкогольних напоїв та інше.

За продаж алкогольних напоїв та тютюнових виробів особам, які не досягли 18-річного віку ліцензії на право роздрібної торгівлі алкогольними та тютюновими виробами було анульовано 18 ліцензій.

Крім того, у зв’язку з відсутністю чергового квартального платежу призупинено дію 168 ліцензій на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами.

У фіскальній службі області нагадують, що ст..15 Закону України від 19.12.95 р. №481/95-ВР «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» передбачені такі підстави для анулювання ліцензій на роздрібну торгівлю алкогольними напоями: заява суб’єкта господарювання; рішення про скасування державної реєстрації суб’єкта господарювання;  несплата чергового платежу за ліцензію протягом 30 календарних днів від моменту призупинення ліцензії; рішення суду про встановлення факту незаконного використання суб’єктом господарювання марок акцизного податку (стосовно імпортерів);рішення суду про встановлення факту торгівлі суб’єктом господарювання алкогольними напоями або тютюновими виробами без марок акцизного податку; рішення суду про встановлення факту переміщення суб’єктом господарювання алкогольних напоїв або тютюнових виробів поза митним контролем; порушення вимог ст.15-3 цього Закону щодо продажу алкогольних напоїв, тютюнових виробів особам, які не досягли 18 років, або у не визначених для цього місцях.

Ліцензія анулюється та вважається недійсною з моменту одержання суб’єктом господарювання письмового розпорядження про її анулювання.

peredplata