Невиправлена помилка сьогодні – втрачена пенсія в майбутньому

До уваги роботодавців та застрахованих осіб!

Одним із головних напрямків роботи Головного управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області є ведення Реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування (далі – Реєстр застрахованих осіб), який використовується для призначення (перерахунку) громадянам пенсій та страхових виплат за окремими видами державного соціального страхування, та здійснення контролю за достовірністю цих даних.

Інформація в реєстрі застрахованих осіб є основою для підтвердження страхового стажу особи, пільгового стажу, періоду працевлаштування, тобто тих даних, які дають підстави для призначення соціальних виплат та, що важливо, впливають на розмір цих виплат.

Дані до Реєстру застрахованих осіб, зміни та уточнення до них вносяться на підставі звітності в розрізі застрахованих осіб, що надходить від страхувальників (роботодавців).

Сьогодні щомісячна звітність щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – Звіт) подається платниками до Державної фіскальної служби та передається до Пенсійного фонду України в порядку міжвідомчого обміну інформацією.

Роботодавець повинен формувати Звіт з дотриманням всіх вимог «Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування», затвердженого наказом Міністерства фінансів України 14.04.2015 №435, зареєстрованого в  Міністерства юстиції України 23.04.2015 за №460/26905 (зі змінами)  (далі – Порядок 435), а саме правильно відображати прізвище, ім’я та по батькові працівника, ідентифікаційний номер, які повинні збігатися з паспортом та довідкою про присвоєння податкового номеру. Крім того, в згаданій звітності необхідно точно відображати суми заробітної плати, дати початку роботи та звільнення, назви посад, підстави звільнення, відомості щодо пільгових умов праці тощо.

Також важливим є дотримання страхувальником (роботодавцем) законодавства щодо рівня доходу своїх працівників, який не має бути меншим за законодавчо встановлений мінімум.

Кожен реквізит таблиці Звіту має особливе значення та впливає в подальшому на правильність призначення соціальних виплат.

У випадку формування Звіту без дотримання вимог Порядку 435 Звіт вважається помилковим або таким, що НЕ ПОДАВАВСЯ (п.8 розділу ІІ Порядку 435). Наслідком такого звіту є невнесення відомостей в розрізі працівників до реєстру застрахованих осіб.

Пенсійна служба краю вкотре закликає роботодавців: сумлінно ставтесь до формування звітності!

Звертаємось до керівників страхувальників (роботодавців): ПАМ’ЯТАЙТЕ, що подання звітності з помилками та зволікання у виправленні цих помилок призводить до втрати страхового стажу застрахованими особами та порушує їхнє конституційне право на його зарахування. Будьте відповідальними за майбутнє своїх працівників та їхнє соціальне благополуччя, адже завтра на їхньому місці можете опинитесь ви самі.

Прес-служба Головного управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області

peredplata