Сценарій: президентські вибори в Україні може бути зірвано

У разі поразки Петро Порошенко може ініціювати Конституційну реформу і перетворити Україну на парламентську республіку. Таку версію висунув політолог Юрій Романенко.

МОТИВ. За словами експерта, оточення Петра Порошенка не хоче віддавати владу в країні в чужі руки, «оскільки розуміє, що напаскудили багатьом, дістали багатьох і їм будуть мстити».

Водночас, штаб Юлії Тимошенко також не готовий втрачати перемогу. «Вони відчувають, що можуть виграти вибори, і вчепляться мертвою хваткою, щоб цю перемогу вирвати, адже Юлія Тимошенко йшла до неї все своє свідоме життя», – прогнозує Романенко.

СХЕМА. Політолог припускає, що Петро Порошенко спробує затягти визнання результатів виборів й ініціює Конституційну реформу.

Юрій РОМАНЕНКО, директор політичних програм «Українського інституту майбутнього»:

Ми отримаємо тривалі вибори – аж до липня-серпня, коли еліти будуть приходити до висновку, що краще прибрати пост Президента і домовлятися в парламенті, ніж визначати чіткого переможця. Вони цього бояться

РОЗКЛАДИ. За даними КМІС, у грудні за Юлію Тимошенко були готові проголосувати 18,3% українців, що вже визначилися. За Петра Порошенка – лише 10,8%, що менше, ніж за Володимира Зеленського (16,9%) і Олега Ляшка (11,1%).

Соціологи стверджують, що якщо до другого туру вийдуть Зеленський і Тимошенко, то на перемогу може розраховувати саме гуморист, а не «динозавр» української політики.

peredplata