У Чернівцях роботодавець сплатить штраф за незаконне звільнення працівників

У Держпраці притягнули до фінансової відповідальності  роботодавця, котрий порушив  трудові права працівників, прийнятих на військову службу за контрактом

Головні державні інспектори відділу з питань законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно-правових актів  Управління Держпраці у Чернівецькій області виявили  грубе порушення трудових прав працівників, прийнятих до лав Збройних Сил України на військову службу за контрактом.

Фахівці Держпраці встановили це під час інспекційного відвідування філії одного із публічних акціонерних товариств в Чернівцях, де звільнили двох працівників.

Головні державні інспектори територіального органу Державної служби України з питань праці довели, що роботодавець у випадку звільнення працівників, порушив частину третю статті 119 Кодексу законів про працю України – «Гарантії для працівників на час виконання державних або громадських обов’язків» та Закон  України «Про військовий обов’язок і військову службу».

Даними законодавчо – нормативними документами працівникам гарантується дотримання соціальних та трудових прав, зокрема й те, що на час виконання державних або громадських обов’язків,  їм забезпечується збереження місця роботи, посаду та середню заробітну плату.

В Управлінні Держпраці у Чернівецькій області, під час розгляду результатів інспекційного відвідування, суб’єкту господарювання вказали на недотримання ним  встановлених гарантій та пільг працівникам, котрі залучаються до виконання обов’язків, передбачених Законами України «Про військовий обов’язок і військову службу», «Про альтернативну (невійськову) службу, «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію».

А також винесли  постанову про накладення на роботодавця фінансової відповідальності у розмірі 74 460  гривень (сімдесят чотири тисячі чотириста шістдесят гривень).

Управління Держпраці у Чернівецькій області звертається до суб’єктів господарювання й наголошує!

У зв’язку із зростанням  мінімальної заробітної плати  з першого січня 2019 року розмір штрафних санкцій за порушення законодавства про працю суттєво зріс.

Зокрема, у разі недотримання роботодавцем  встановлених законом гарантій та пільг працівникам, котрі залучаються до виконання обов’язків, передбачених законами України «Про військовий обов’язок і військову службу», «Про альтернативну (невійськову) службу, «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»,  штрафна санкція становить суму у  41 730 гривень щодо кожного працівника, чиї соціальні та трудові права порушено.

Інформує Управління Держпраці у Чернівецькій області.

 

 

 

peredplata