У яких випадках підприємці – «єдинники» зобов’язані застосовувати РРО?

У Головному управлінні ДФС у Чернівецькій області роз’яснюють, що відповідно п. 296.10 ст. 296 Кодексу РРО не застосовуються платниками єдиного податку: першої групи; другої і третьої груп (фізичні особи – підприємці) незалежно від обраного виду діяльності, обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 1 000 000 гривень. У разі перевищення в календарному році обсягу доходу понад 1 000 000 грн., застосування РРО для такого платника єдиного податку є обов’язковим.

Застосування РРО розпочинається з першого числа першого місяця кварталу, наступного за виникненням такого перевищення, та продовжується у всіх наступних податкових періодах протягом дії свідоцтва платника єдиного податку.

Тобто,  фізичні особи – підприємці – платники єдиного податку другої та третьої груп, які в календарному році перевищили обсяг доходу 1 000 000 грн., зобов’язані з першого числа першого місяця кварталу, наступного за виникненням такого перевищення, при здійсненні своєї господарської діяльності застосовувати РРО – це перший випадок.

Другий випадок – “єдинники”, які здійснюють реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, повинні застосовувати РРО в обов’язковому порядку незалежно від обсягу отриманого доходу від такого продажу.

Третій випадок – починаючи з 1 січня 2019 року втрачено «РРО-імунітет». при  здійсненні торгівлі реалізації лікарських засобів і виробів медичного призначення фізособами-єдиноподатниками (груп 1 — 4). Такі зміни  додали до останнього абзацу п. 296.10 ПКУ.У цій сфері діяльності РРО застосовують незалежно від обсягів діяльності.

Четвертий –  єдиноподатники, які торгують пивом у пляшках і бляшанках, зобовязані  отримати алко-ліцензію та застосовувати РРО.

Правові засади застосування РРО у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг визначено Законом України від 06 липня 1995 року № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (далі – Закон № 265), дія якого поширюється на усіх суб’єктів господарювання, їх господарські одиниці та представників (уповноважених осіб) суб’єктів господарювання, які здійснюють розрахункові операції у готівковій та/або безготівковій формі. Встановлення норм щодо незастосування РРО в інших законах, крім Податкового кодексу України, не допускається – акцентують увагу у фіскальному відомстві краю.

peredplata