Іван Рибак: Те, що відбулося вчора в Окружному суді Києва, я вважаю юридичною нісенітницею

Про це народний депутат України Іван Рибак заявив сьогодні в ефірі телеканалу “НАШ”, де обговорювали рішення Окружного суду Києва про відсторонення Уляни Супрун від виконання обов’язків в.о. Міністра охорони здоров’я.

“Бо з однієї сторони, суд ніби тимчасово припинив повноваження Уляни Супрун на посаді виконуючої обов’язки Міністра МОЗ, але в той же час, вона залишається на посаді першого заступника міністра охорони здоров’я України. І відповідно до її функціональних обов’язків, то саме вона, як перший заступник міністра, котрого нема, виконує його обов’язки автоматично. Тому те, що відбулося вчора в Окружному суді Києва, я вважаю юридичною нісенітницею.

Проста і звична річ, перший заступник на час відсутності міністра може виконувати його обов’язки та функції. Причому, і рік, і два, і три. Бо додаток – в.о. міністра додає до повноважень першого заступника, чи ще когось, Кабінет Міністрів”, – заявив Іван Рибак.

За його словами, про реформи у медицині, які пані Супрун розпочала разом з Урядом та Верховною Радою, можна говорити хіба що під тим кутом, чи влаштовує вона членів коаліції у Парламенті, як й інші фракції чи позафракційних.

“І до неї є дуже багато питань. Я на засіданні Фракції неодноразово за її присутності задавав їй жорсткі запитання, у тому числі щодо формування госпітальних округів.

Що ж стосується інсинуацій щодо її громадянства, то відповідь дуже проста – пані Супрун є громадянкою України. Є відповідний Указ Президента про надання їй нашого громадянства, тому тут жодних дискусій не повинно виникати. Крапка.

Питання ж, де проживає твоя сім’я, є актуальним не тільки стосовно пані Супрун, а й щодо багатьох членів Уряду. Я думаю, що в майбутньому і до прийдешніх членів Уряду такі запитання виникатимуть. Як і стосовно того, де проживають їхні дружини та діти, де вони навчаються. Бо, наприклад, мої діти проживають в Україні, ходять в українську школу і до українських лікарів.

Питання медичної реформи є достатньо гострим, і у першу чергу нашим лікарням потрібне сучасне технічне забезпечення та інструментарій. Ми всі чітко усвідомлюємо, що зміни були конче необхідні, інше питання, чи ми ментально були готовими до таких радикальних змін, що відбулися.

Але в той же час, там де вже сьогодні є сімейний лікар, де люди уклали з ним декларації, де будуються за ініціативою Президента України коштом держави нові сільські амбулаторії та ФАПи, з новими умовами праці лікарів, з новою якістю обслуговування, сучасним рівнем технічного забезпечення, аж до телемедицини, ситуація покращується кардинально.

Сумна картинка первинної сільської ланки медицини від хати без водопроводу та водовідведення, сіл без лікаря, лікаря без достойної зарплати змінюєтся. Лікар отримує мотивацію у вигляді збільшення зарплатні, за потреби житло та службовий автомобіль.

І тут участь Уляни Супрун є помітною і вагомою.

На Західній Україні ми маємо певні райони, де реформа первинки просувається достатньо швидко, але є райони, де місцева влада ще не зрозуміла, що відкрутитися від реформи не вдасться, і потрібно включатися у процес на рівні своїх повноважень. Кращу картину можна спостерігати там, де створені потужні ОТГ, для яких сильна медицина є складовою загальної стратегії розвитку.

Що стосується екстренної медичної допомоги, реформа якої лякає людей, то вона, звичайно, потребує подальшого дослідження і обговорення, а також певних управлінських рішень.

Треба розуміти, що питання Супрун виникло не спонтанно, і що єдиним закидом її буцімто подвійне громадянство не є. Сьогодні в медицині зав’язані великі інтереси багатьох осіб, бо там задіяні великі кошти, там крутяться мільйони”, – наголосив народний депутат.

Крім того, за його словами, у схемах пов’язаних з імпортом ліків та забезпеченням ними наших аптек та лікарень, залишилися й колишні функціонери з оточення Януковича, котрі саме завдяки Супрун багато втратили. Вони всіма правдами і неправдами прагнуть повернутися на ці грошові потоки. Це теж може бути однією з причин нинішньої атаки на пані Уляну, яка, до речі, починала з того, що забезпечувала американськими військовими аптечками наших вояків на передовій, ще як заступник голови Всесвітнього конгресу українців.    

 

Прес-служба

Народного депутата України

Івана Рибака

peredplata