НЕПРАВОМІРНІ ПЛАТІЖКИ ЗА ГАЗ

 «Транспортування газу», «приведення об’ємів до стандартних умов», — які ще причини додаткових сум вигадають постачальники для нас? Доки нараховуватимуть плату за зайві метри кубічні, що невідомо звідки беруться? І скільки ще нормативних актів має з’явитися, щоб належно захистити споживача від нахабного монополіста? І це при таких високих комунальних тарифах, які не припиняють зростати.

До Заставнівського бюро правової допомоги звернулася жителька м.Заставна Євгенія Остапович і розповіла, як саме їй вдалося довести, що нарахування в платіжках за газ — незаконні. Пані Євгенія — пенсіонер, проживає у приватному будинку. Субсидії не отримує, тож ретельно слідкує за всіма квитанціями і показниками лічильника. Досить сказати, що вартість природного газу за місяць для неї нині удвічі перевищує пенсію. А ще має неприємний досвід спілкування з працівниками газової служби — невиконані обіцянки, загублені документи, які повернули лише після скарги у вищі інстанції.

Євгенія Петрівна перед новим роком отримала «персональний подарунок» від ПАТ «Чернівцігаз»: 27.12.2018 працівники Заставнівського відділення повідомили, що пенсіонерка має додатково оплатити транспортування газу, відповідно до Наказу №116 від 26.02.2004р., зареєстрованого в  Міністерстві юстиції України 19.03.2004р. за 346/8945, хоча цей наказ стосувався юридичних осіб. Після консультації, яку надав  пані Євгенії начальник Заставнівського бюро правової допомоги Василь Данишук: звернулася зі скаргою до сектору Національної комісії, що здійснює регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг у Чернівецькій області. З отриманої відповіді з’ясувалося, що збільшена сума неправомірно стягувалася за так зване «приведення Оператором ГРМ об’ємів використаного природного газу побутовими споживачами до стандартних умов», хоча Постанова НКРЕКП від 23.11.2018р. №1522 такі дії забороняє. Тож зрештою необґрунтований надлишок у платіжці зник.

Якщо у вас виникають питання або вам потрібна правова консультація звертайтесь  до фахівців Заставнівського бюро правової допомоги  за адресою: Чернівецька область, Заставнівський район, м. Заставна, вул. Д. Галицького, 1а.

Телефон: (0 3737) 3-11-87.

Єдиний телефонний номер системи БПД – 0 800 213 103

(дзвінки на вказану телефонну лінію зі стаціонарних і мобільних телефонів у межах України безкоштовні, приймаються цілодобово).

peredplata