Іван Рибак: Головне завдання законів, які ми напрацьовуємо у Верховній Раді – змінити ставлення людей до природи

Впродовж останніх років в природоохоронній сфері відбулися кардинальні зміни. Це, у першу чергу, зміна системи управління та планування державної політики у сфері екології і охорони навколишнього середовища. Паралельно відбувається трансформація і у сфері контролю за дотриманням законодавств. Не останню роль відіграють і зміни, які відбуваються у свідомості громадян, у їх ставленні до природи. Про це у вівторок 5 березня заявив народний депутат України Іван Рибак на розширеному засіданні колегії управління екології та природних ресурсів Чернівецької ОДА, яке відбулося на базі Сторожинецького ДП «Сторожинецький лісгосп». Участь у заході взяли екологи, лісівники, представники водного господарства області та керівники місцевого самоврядування.

 

“Для Чернівецької області це дуже важливий захід, адже це нагода поспілкуватися між собою усім зацікавленим сторонам та фахівцям, котрих безпосередньо стосується екологічна ситуація в області. Я радий, що маю змогу сьогодні бути присутнім на такому компетентному зібранні, і як голова підкомітету з питань охорони навколишнього природнього середовища Комітету ВР з питань екологічної політики, можу взяти участь у розмові.

Нещодавно Верховна Рада України прийняла низку фундаментальних законів, які докорінно змінюють систему прородоохорони. Це, у першу чергу, закон, який стосується оцінки впливу на довкілля від життєдіяльності людей, котрий замінив Закон України “Про екологічну експертизу”. Це і законодавчі акти, котрі стосуються водного господарства та лісової галузі України.

А нещодавно, буквально у минулий четвер, ВР прийняла Закон України “Про Основні засади (стратегію) державної екологічної політики України на період до 2030 року». Але було б хибним думати, що цей закон стосується виключно повітря, води чи лише природи. Ні, цей закон зовсім про інше. Він про стратегію сталого розвитку у контексті охорони навколишнього середовища. Це стосується і бізнесу, і створення нових рекреаційних зон та робочих місць, всього того, що формує, у тому числі й економіку нашої держави. Не даремно у парламентській залі, під час його прийняття, не було жодного, хто утримався б, або хто був би проти. І це завдяки тому, що ми провели достатньо серйозну роз’яснювальну роботу серед членів різних комітетів у парламенті, активно пролобіювали його серед членів фракцій та груп“, – розповів Іван Рибак.

 

За словами народного депутата, зараз вже надходять сигнали від іноземних партнерів, які готові підтримувати розвиток системи охорони навколишнього середовища в Україні. Це і ЄБРР, і Світовий банк, інші фінансові установи, а ще мають намір підключитися і впливові донорські структури. Буде проведено й низку круглих столів, громадських слухань, щоби поінформувати людей про заходи, які відбуватимуться. Політик наголосив, що природоохоронна система, котра існувала донедавна, показала свою недієздатність, незважаючи на її затратність.

 

Прес-служба народного депутата

Івана РИБАКА

peredplata