21 квітня 2019 року – повторне голосування на чергових виборах Президента України. Що потрібно знати виборцям.

Конституція і законодавство України чітко визначають коло суб’єктів, які мають право брати участь у виборах, всеукраїнських та місцевих референдумах. Відповідно до ст. 70 Конституції України таким правом володіють тільки громадяни України, якщо вони досягли на день виборів 18-річного віку і є дієздатними. Не мають права голосу громадяни, яких визнано судом недієздатними. Про це повідомляє Галина Пшеничко головний спеціаліст відділу систематизації законодавства, правової роботи та правової освіти управління державної реєстрації нормативно-правових актів, правової роботи та правової освіти Головного територіального управління юстиції у Чернівецькій області.

Як перевірити себе у списку виборців?

  • Не виходячи з дому заповнити інформацію про себе на сайтіДержавного реєстру виборців (http://www.drv.gov.ua), а саме – вказати ПІБ, електронну пошту та виборчу адресу в розділі “Перевірка включення“. Після чого необхідно ввести на сайті спеціальний код, який вам надішлють на мейл, і ви отримаєте доступ до потрібних даних.
  • Підійти в дільничу виборчу комісію за місцем реєстрації і перевірити, чи є ви в попередньому списку виборців.

Відповідно до ст 85 Закону України “Про вибори Президента України” державні виборчі комісії мають бути сформовані не пізніш як за п’ять днів до дня повторного голосування, тобто до 15 квітня включно.

Що робити, якщо вас немає у списку виборців?

Необхідно звернутись у відділ ведення державного реєстру виборців і написати там відповідну заяву.

Важливо: заява може бути подана не пізніше, ніж за п’ять днів до дня виборів. У другому турі президентських виборів 2019 року крайній термін буде 15 квітня включно.

Також, відповідно до статті 274 Кодексу адміністративного судочинства, ви маєте право звернутися до суду, якщо вас немає у списку виборців. Суд розглядає позовні заяви подані не пізніше дводенного строку до дня голосування. Останнім днем, коли подається такий позов, є 19 квітня.

Рішення суду виконується негайно.

Які документи треба брати з собою на дільницю?

Один із документів, що підтверджує громадянство України:

  • паспорт громадянина України у вигляді паспортної книжки або картки;
  • військовий квиток (для військовослужбовців строкової служби;
  • тимчасове посвідчення громадянина України;
  • посвідчення особи моряка;
  • посвідчення члена екіпажу;
  • посвідчення особи на повернення в Україну.

Як проголосувати без прописки, тобто якщо не маєте зареєстрованого місця проживання?

У такому випадку є три опції, щоб визначити свою виборчу адресу:

  1. погодити її із центром обліку бездомних осіб, які створюються переважно громадськими та благодійними організаціями і функціонують у великих містах;
  2. погодити її із соціальною службою, у складі якої утворено структурний підрозділ для ведення обліку бездомних осіб. Більш детальну інформацію можна дізнатися удепартаментах соціального захисту обласних державних адміністрацій;
  3. звернутись дооргану ведення Держреєстру виборців за місцем проживання.

Як проголосувати не за місцем реєстрації?

Змінити тимчасове місце голосування в межах країни дозволяє закон “Про державний реєстр виборців“. Проте відповідно до ст. звернення виборця має бути “мотивованим“.

Із 7 до 15 квітня включно ви маєте особисто подати заяву про тимчасову зміну місця голосування у відповідний орган ведення Державного реєстру виборців із зазначенням дільниці чи адреси, за якою бажаєте проголосувати.

Разом із подачею заяви треба буде пред’явити паспорт, а також документи, які підтверджують необхідність тимчасової зміни місця голосування без зміни виборчої адреси.

Підійде довідка з місця роботи, довідка з місця навчання, документ, який підтверджує право власності або оренди на житло, яке знаходиться за місцем, де виборець хоче проголосувати, довідка про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи. У випадку, якщо громадянин на період підготовки та проведення виборів подорожує, необхідно пред’явити проїзні документи, путівку в санаторій тощо.
У Держреєстрі виборців зауважують, що перелік документів не є вичерпним. Ширший список документів є також на сайті Міністерства юстиції (https://minjust.gov.ua/).

 Як проголосувати вдома?

Для голосування вдома на повторному голосуванні на чергових виборах Президента України 21 квітня 2019 року виборцю необхідно буде надати довідку з лікувального закладу, що підтверджує факт його тимчасової нездатності самостійно пересуватися.

Кожен, хто не здатний самостійно пересуватися, має право проголосувати не на виборчій дільниці, а за місцем перебування. Для цього потрібно:

  1. Звернутися до дільничої виборчої комісії із власноруч написаною заявою з проханням забезпечити голосування за місцем перебування. Заяву можна подати особисто, поштою або через інших осіб.
  2. До заяви необхідно додати медичну довідку про стан здоров’я.
  3. У заяві потрібно вказати адресу місця свого перебування на день виборів.
  4. Дільнича виборча комісія своїм рішенням повинна надати можливість голосувати за місцем перебування.

Заяву необхідно подати до дільничої виборчої комісії не пізніше 20.00 останньої п’ятниці перед днем виборів.

Для забезпечення прозорості голосування виборця, який голосуватиме за місцем перебування, допускають у відповідне приміщення членів виборчої комісії, офіційних спостерігачів, кандидатів або їх довірених осіб.

Виборець чи члени його сім’ї не можуть відмовити виборчій комісії у присутності, інакше проголосувати не вдасться. Однак конкретно голосувати (ставити галочку в бюлетені) виборець все ж повинен в окремому приміщенні, без присутності кого-небудь ще. Так зберігається таємниця волевиявлення.

 Галина Пшеничко

головний спеціаліст відділу систематизації законодавства,

правової роботи та правової освіти управління державної реєстрації

нормативно-правових актів, правової роботи та правової освіти

Головного територіального управління юстиції у Чернівецькій області

 

peredplata