Компенсація на придбання житла для сімей загиблих та учасників Революції Гідності

Постановою Кабінету Міністрів України від 20 лютого 2019 р. № 206«Питання забезпечення житлом деяких категорій осіб, які брали участь в Революції Гідності, а також членів їх сімей» затвердженоПорядок виплати грошової компенсації за належні для отримання жилі приміщення для деяких категорій осіб, які брали участь в Революції Гідності, а також членів їх сімей.

Грошова компенсація належатиме особам з інвалідністю I – II групи, які одержали поранення, каліцтво, контузію чи інші ушкодження під час участі в Революції Гідності та які потребують поліпшення житлових умов.

Сім’ї осіб, які загинули (померли) внаслідок отриманих ушкоджень, мають право на отримання компенсації за категоріями у такій черговості:

– категорія I – дружина / чоловік і малолітні та неповнолітні діти загиблого / померлого (в тому числі усиновлені), які проживають разом з матір’ю / батьком; дружина / чоловік, якщо в загиблого немає дітей;

– категорія II – малолітні та неповнолітні діти загиблого;

– категорія III – батьки загиблого;

– категорія IV – повнолітні діти, які не мають (і не мали) своїх сімей;

– категорія V – повнолітні діти, які визнані особами з інвалідністю з дитинства та мають свої сім’ї;

– категорія VI – повнолітні діти, обоє батьків яких загинули (померли);

– категорія VII – дружина / чоловік загиблої особи, яка / який на момент смерті особи була / був позбавлений батьківських прав стосовно малолітніх та неповнолітніх дітей загиблого,  або які не були позбавлені батьківських прав, але неповнолітні діти, у тому числі усиновлені загиблою особою, проживають окремо від дружини / чоловіка.

Грошова компенсація виплачується у повному обсязі в порядку черговості взяття на квартирний облік та з урахуванням категорії отримувача за рахунок субвенції з державного до місцевих бюджетів.

Заяву з додатками про призначення компенсації член сім’ї загиблого, особа з інвалідністю (заявник), їх законний представник чи уповноважена особа мають подати особисто до органу соціального захисту населення за місцем перебування на квартирному обліку.

Орган соціального захисту населення протягом 5 робочих днів з дня прийняття заяви обстежує матеріально-побутові умови заявника, про що складає акт та після чого протягом 10 робочих днів має внести до комісії з розгляду заяв подання про виплату грошової компенсації.

Комісія протягом 5 робочих днів розглядає його і в присутності заявника приймає рішення щодо призначення або відмови в призначенні грошової компенсації.

За клопотанням, рішення може бути прийнятим без участі заявника або законного представника чи уповноваженої особи.

У разі позитивного прийняття рішення, комісія одночасно визначить розмір такої компенсації з урахуванням таких нормативів:

– 13,65 кв. метри жилої площі на кожного члена сім’ї загиблого за однією категорією з урахуванням загиблого у разі, коли він перебував на квартирному обліку разом з членами своєї сім’ї;

– 13,65 кв. метри жилої площі на особу з інвалідністю та кожного члена його сім’ї, зазначеного в абз. 5 п. 21 цього Порядку;

– 35,22 кв. метри загальної площі на сім’ю загиблого за однією категорією або на сім’ю особи з інвалідністю;

– додатково 10 кв. метрів жилої площі на кожного члена сім’ї заявника, який є особою з інвалідністю або дитиною з інвалідністю.

 

Інформує Людмила ПИЛИПІВ

провідний   спеціаліст відділу систематизації законодавства, правової роботи та правової освіти управління державної реєстрації нормативно-правових актів, правової роботи та правової освіти Головного територіального управління юстиції у Чернівецькій області

 

 

peredplata