Олексій Каспрук вдруге застосував право вето до рішення про делегування представників громади міста до Госпітальної ради

Міський голова Олексій Каспрук 3 червня своїм розпорядженням зупинив дію рішення міської ради ««Про делегування представників громади міста до складу Госпітальної ради Центрального округу Чернівецької області», прийняте 29 травня цього року.

Міський голова звертає увагу, що зазначене рішення міська рада прийняла  з порушенням вимог Закону України «Про запобігання корупції», нормативно-правових актів Міністерства охорони здоров’я України, Регламенту Чернівецької міської ради VIІ скликання.

Зокрема, до складу Госпітальної ради від міста Чернівці  делеговано головного лікаря КМУ  «Міська стоматологічна поліклініка» Струка В.І., який включений до Єдиного державного реєстру осіб, які вчинили корупційні або пов’язані з корупцією правопорушення, що дискредитує  авторитет органу місцевого самоврядування – Чернівецької міської ради, суперечить державній антикорупційній політиці  та  Конвенції ООН проти корупції, яка набрала чинності в Україні  та є частиною національного законодавства України.

Окрім  того, зазначене рішення міської ради не  відповідає вимогам  нормативно-правових актів  Міністерства охорони здоров’я України щодо формування Госпітальної ради. Зокрема, не дотримано вимогу  МОЗ України щодо оприлюднення на сайті міської ради інформації  про кандидатури  делегатів до Госпітальної ради не пізніше, ніж за 7 днів до дати розгляду питання міською радою. На сайті міської ради 26 квітня ц.р. оприлюднено проект  рішення «Про делегування представників громади міста до складу Госпітальної ради Центрального округу Чернівецької області» без жодних додатків, які б містили інформацію  про кандидатури делегатів до складу Госпітальної ради.

Звернуто увагу,  що в одного  з виконавців  зазначеного проекту рішення –депутата Михайла Яринича  наявний конфлікт інтересів, зокрема  щодо  делегування  до складу ради свого помічника –  асистента кафедри внутрішньої медицини, клінічної фармакології та професійних хвороб БДМУ Смандича В.С.

Окрім того, визнаючи наявність конфлікту інтересів  під час розгляду проекту  рішення «Про делегування представників громади міста до складу Госпітальної ради Центрального округу Чернівецької області», депутат Михайло Яринич  брав участь у голосуванні , що суперечить Закону України «Про запобігання корупції» та Регламенту  міської ради.   Частиною 3 статті 112 Регламенту Чернівецької міської ради передбачено, що у разі виникнення реального чи потенційного конфлікту інтересів у особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, прирівняної до неї особи, яка входить до складу колегіального органу (комітету, комісії, колегії тощо), вона не має права брати участь у прийнятті рішення цим органом. Голосування в умовах конфлікту інтересів може призвести до визнання у суді цього рішення міської ради протиправним та його скасування.

Звернуто також увагу на те, що всупереч Регламенту міської ради зазначений проект рішення не було розглянуто постійними депутатськими комісіями.

З огляду на зазначене  міський голова зупинив рішення міської ради VІI скликання від 29.05.2019 р. №1723  «Про делегування представників громади міста до складу Госпітальної ради Центрального округу Чернівецької області» та вніс його на повторний розгляд  чергової сесії міської ради, яка  відбудеться 7 червня о 10.00.

 

peredplata