«Бурштинова краса Рівненського Полісся» у Чернівцях

Чернівецький обласний художній музей

Рівненський обласний центр народної творчості

ГО “Спілка майстрів з обробки бурштину”

запрошують на презентацію виставки майстрів з обробки бурштину

Лесі Токарської та Ярослава Рачковського

 

«Бурштинова краса Рівненського Полісся»,

що відбудеться 9 вересня 2022 року о 15:00

 

Рівненське Полісся – це унікальне середовище традицій, звичаїв, обрядів та духовної спадщини, особливого світогляду його мешканців. Серед відомих елементів культурної спадщини, які до сьогодні побутують в регіоні та мають свого культурного споживача, є традиція виготовлення виробів із бурштину.

Дане ремесло є одним із традиційних, яке гідно представляє Рівненщину не тільки в Україні, але й у всьому світі. Зважаючи на особливості виробу, майстри самостійно займаються обробкою каміння. Цей напрямок на виставці представлений роботами майстрині Лесі Токарської – іконами, картинами, інкрустованими камінням бурштину, та майстра по виготовленню прикрас з бурштину Ярослава Рачковського – різдвяною шопкою, інкрустованою камінням бурштину та бурштиновими прикрасами.

Виставка демонструє складові особливості даного ремесла, доробок майстрів з обробки бурштину, культуру естетики застосування цих виробів на Рівненському Поліссі.

Експозиція виробів із бурштину доповнена регіональними традиційними складовими – поліським серпанком, тканими ряднами та рушниками з геометричною вишивкою, притаманною саме поліській традиції. Відкриття виставки супроводжуватиметься поліським солоспівом та цікавими розповідями про сакральність і таємничість Рівненського Полісся. 

 

Відкриття виставки відбудеться 09 вересня 2022 року з 15:00 до 16:00 год.

Виставка триватиме з 9.09. 2022 р. до 26.09.2022 р.

 

Запрошуємо чернівчан та гостей міста доторкнутися до бурштинової краси Рівненщини!

 

 

 

 

peredplata