Москаль про контрабанду через митний пункт пропуску Порубне на Буковині

Москаль про контрабанду через митний пункт пропуску Порубне на БуковиніСкасування кримінальної відповідальності за контрабанду спровокувало різке збільшення контрабандних операцій, які й до того були дуже поширеними в Україні. В результаті бюджет недоотримує колосальні суми, так необхідні для реалізації соціальних програм. Про це заявив народний депутат Геннадій Москаль.

— Тільки під час мого депутатського розслідування встановлено, що в період із 1 січня 2012 року по 4 червня 2013 року через митний пост Порубне Чернівецької митниці було пропущено 489 автомобілів на фірму «Гараж Логістик» (м.Москва), а також 458 переміщень на фірму «Торговий партнер» (м.Москва), — заявляє нардеп Геннадій Москаль. — В основному це високоліквідні товари з Болгарії — одяг, взуття, тканини, дорогі меблі та сантехніка, а також інші товари, що користуються попитом в Україні. Товар оформлювався транзитом на митний пост “Мирний” Московської обласної митниці. Однак на мій запит Російські митні органи відповіли, що митного посту «Мирний» на Московській обласній митниці немає. Пост під такою назвою є в Курській області в м.Суджа, по вул. Строительной, 20, і на його адресу грузи з Болгарії ніколи не поступали. Це свідчить про те, що в Україні діє особливо небезпечна злочинна група з числа працівників митниць та контрабандистів, які використовують схему, відому ще в 90-х роках під назвою «перерваний транзит». Ні фірма «Торговий партнер», ні «Гараж Логістик» у Москві жодних вантажів, які йшли начебто «транзитом» через Україну, не отримували.

Мною встановлено близько тисячі вантажівок із контрабандним товаром, а скільки їх насправді щодня йде по даній схемі, можна лише здогадуватися.
Дуже прикро, що питання контрабанди турбує тільки комітет ВР України з питань боротьби з організованою злочинністю й корупцією. А де адекватні дії по боротьбі з контрабандою з боку СБУ, МВС, Міндоходів і зборів? Невже при страшній фінансовій скруті, яка сьогодні є в Україні, державні органи дозволяють такі масштабні махінації? Хоча при бажанні викрити контрабандистів можна, навіть не виходячи з кабінету, використовуючи Інтернет. Там безліч інформації, яка при перевірці підтвердить злочинні схеми на митниці.

Я звернувся з депутатським зверненням до генпрокурора України з проханням створити слідчо-оперативну групу й перевірити весь транзит, який іде Україною. Бо 80% із цих транзитних товарів залишається в Україні, а через митницю пропускаються тільки документи або порожні автомобілі. Крім того, пропоную організувати зустрічну звірку митної документації української та російської митниць, яка покаже масштаби корупції та величезне недоотримання коштів бюджетом України.


З повагою,

народний депутат Верховної Ради України
VIІ скликання,
перший заступник голови Комітету ВР України з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією

Г.Г. Москаль

peredplata