Біжи, Мельник, біжи!

Біжи, Мельник, біжи!П\’ятничне зникнення одіозного ректора податкової академії Петра Мельника, який перебував під домашнім арештом і для більшої впевненості забезпеченого ізраїльським браслетом з пристроєм стеження, можна сміливо назвати «втечею століття» в Україні. Правоохоронці та інші небайдужі не втомлюються ставити собі запитання: як він зміг втекти, і, головне, куди?!.

Колишній ректор Національного університету податкової служби Петро Мельник, в деякій мірі, унікальний. В історію він може увійти, по-перше, як перший високопоставлений чиновник і перший арештант в Київській області, якого посадили під «домашній арешт» з електронним браслетом. По-друге, як перша в Україні людина, яка зуміла «зламати» це диво ізраїльської техніки та вдаритися в перегони.
 Нарікань на якість браслетів у МВС немає. Дія ізраїльського браслета майже миттєво перетворило немічного літнього чоловіка в передінфарктному стані в бадьорого втікача. Тим часом, у Міністерстві внутрішніх справ України заявляють, що ця модель електронного диво-браслета використовується в багатьох країнах, у тому числі – Євросоюзу. Більше того, нарікань на якість гаджетів у МВС немає. Втім, відповісти, як Мельник позбувся пристрою, правоохоронці поки не можуть. «Браслет залишився на місці, а як заарештований позбувся від нього, ще не з\’ясовано … Сигнал тривоги був – це те, що нам відомо спочатку », – зазначив начальник управління зв\’язків з громадськістю МВС Сергій Бурлаков. За його словами, відразу ж після надходження сигналу тривоги в п\’ятницю вранці, на місце виїхала оперативна група, яка виявила браслет без його носія. До слова, за дві доби «окольцеванія», електронний браслет не надто обмежував Петра Мельника в пересуванні. Зокрема, йому були відкриті дороги в лікарню Бучі та кілька столичних медзакладів. Більше того, по цих маршрутах колишній ректор міг заходити в кафе, магазини і т. п.. Такою «лояльністю» електронних браслетів не раз користувалися злочинці в Ізраїлі. Порушувати умови звільнення і продовжувати чинити злочини за межами свого будинку їм дозволяло те, що приватна компанія, що здійснює обслуговування системи контролю над електронними браслетами, відмовляється працювати в палестинських кварталах Східного Єрусалиму і віддалених населених пунктах. Не кажучи вже про те, що і вбудований в гаджети GPS працює не завжди і не скрізь.
  Мельник пішов по-англійськи
 Втім, на думку екс-заступника міністра МВС, народного депутата Геннадія Москаля, Петра Мельника ніхто особливо і не контролював через відсутність необхідного для цього обладнання. Зокрема, парламентарій зазначив, що до кожного електронного браслету покладено окремий монітор, на який, у разі порушення умов «домашнього арешту», виводиться відповідна інформація, і, звичайно ж, співробітник, що вміє користуватися цими технічними новинками. «Але я не чув, щоб закупили необхідне обладнання», – сказав він.
 Аналогічне впровадження електронних браслетів на слов\’янське «авось» кілька років тому провели в Росії. Причому, якщо у великих містах правоохоронці оптимістично рапортували про ефективність пристроїв, в глибинці використання сучасних навігаторів для заарештованих залишалося лише на папері. «У нас в Кургані метушилися і звільняли нібито за цими браслетами. Але, наскільки я знаю, браслетів як таких не було. Просто, як під условкой ходиш, не можна виїжджати і відзначати два рази на місяць », – ділиться враженнями користувач рунета Микола. У свою чергу, деякі російські арештанти, яким «пощастило» відчути на собі всі принади електронних браслетів, вважають, що не складно і зняти «навігатор». Способів, за їх словами, два. Перший – використовуючи підручні засоби у вигляді мила (масла) і гарячої води (якщо потримати браслет в гарячій воді, він стає м\’яким і піддається розтягуванню). Другий – «замкнути» контакти так, щоб попросту відстебнути гаджет. «Замкнути контакти можна з допомогу чотирьох голок, і браслет можна відстібати, не боячись, що сигнал піде на супутник. При цьому, у разі необхідності, його можна одягти назад », – ділиться своїми враженнями користувач з ніком pavlin12. За його словами, не проблема «обійти» і датчик тепла, вбудований в браслет – досить покласти його на електрогрілку. Найскладніше, на думку російського арештанта, обдурити датчик руху. «Коли ходиш, він нормально працює, але якщо довго не рухаєшся, це викликає підозри, тому що ти або помер, або зняв браслет», – розповідає він. 
У той же час, ті, кому вдалося випробувати на собі електронні браслети, скаржаться, що гаджет необхідно регулярно заряджати, так як заряду вистачає, приблизно на 12-14 годин. Якщо ж відключається електрика і зарядити браслет не виходить, правоохоронці вважають, що арештант порушує умови «домашнього арешту». Словом, на будь-яку технічну новинку і в Росії, і в Україні знайдеться свій форс-мажор або «кулібін», який зуміє її зламати без наслідків для себе. Але, справедливості заради, відзначимо, самі електронні браслети в РФ ламаються із завидною регулярністю.
«У мене браслет три тижні протримався. Потім зняли, щоб полагодити », – розповів pavlin12. Втім, в Росії з електронними браслетами відбувалися і зовсім курйозні випадки. Так, в Кіровській області засуджений примудрився втратити свій «навігатор». Растеряха зізнався, що випивав і не замкнув двері в квартирі, а браслет зняв на ніч і залишив біля ліжка. Прокинувшись, він виявив, що гаджета немає і звернувся в поліцію із заявою про втрату. «Так як акумулятор діє всього добу, виявити техніку стало неможливо», – пояснив прокурор Вятскополянского району Кіровської області Дмитро Орлов. У підсумку, з розсіяного арештанта через суд стягнули вартість електронного браслета.
Якби тут не знайшов притулок …
 Втім, ще більше, ніж відповідь на питання, як саме зняв з себе хитромудре пристосування Петро Мельник, тепер міліцію, прогавили (або проігнорувати) сигнал електронного браслета, а також взагалі громадськість цікавить, куди, власне, міг сховатися підозрюваний. Варіантів, насправді, не так вже багато.  Мельник міг вже покинути межі країни Залишатися в Києві і навіть в Україні ректору-втікачеві сенсу немає зовсім – відростити бороду і, подібно екс-генералу Пукачу, ховатися в забитому селі – це означає приректи себе на той же домашній арешт, якого Мельник не витримав. Сховатися після оголошення в розшук буде в рази складніше, тому, якщо Мельник втік рано вранці або навіть вночі, він напевно вже покинув межі країни. Більш ймовірно, що податківець-інфарктник відправився до Росії, де у нього багато друзів. Там Петро Володимирович, мало того, що може відчувати себе недосяжним для українського правосуддя, так ще і здатний отримати статус якогось біженця. Нелегально ректор-утікач міг перетнути і кордон з Польщею – всього 2-6 тисяч євро (судячи за пропозиціями в Інтернеті), і ти – нелегал в Євросоюзі. Втім, у нардепа трьох скликань і ректора податкової академії є можливості не переходити кордон лісом-полем – впливові друзі та дипломати цілком здатні допомогти з більш комфортним способом. З Польщі, тієї ж Росії чи Молдови оперативно можна перебратися в яку-небудь жарку Італію – при чому, поки сам Мельник не оголошений в міжнародний розшук – зі своїм особистим закордонном паспортом, або взагалі реалізувати несправджену мету Едварда Сноудена і влаштуватися в якому-небудь Еквадорі. І не варто сумніватися, що йому там не вдасться отримати статус політичного біженця – раз його надали навіть лідеру руху «Фемен», відомої лише топлес-акціями та спилювання хреста
…Живий чи мертвий? ..
Втім, у середовищі правоохоронців ходять і зовсім неймовірні чутки – нібито Мельник не встиг сховатися досить далеко і надійно, і незабаром його знайдуть … мертвим – «вчинили самогубство». Хоч ніщо в ньому ніколи не видавало людини з вразливою психікою (та й навряд чи варто сидіти над зняттям браслета перед тим, як звести рахунки з життям), але і такий варіант не можна виключати – згадайте генерала Кравченка, той і взагалі двічі у голову собі вистрілив. Проте ж, цинічні журналісти при цьому не виключають варіанту, що незабаром в якому-небудь згорілому автомобілі виявлять сильно пошкоджений труп, експертиза якого буде затруднена, але родичі в якому на сто відсотків пізнають Петра Володимировича. При цьому, сам Мельник, з новим паспортом і прізвищем (наприклад, Мюллер) буде спокійно попивати свою «Куба Лібре» де-небудь на Домінікані. До речі, прогнози щодо того, що Мельник сховається, звучали ще 1 серпня – коли суд тільки призначив йому запобіжним заходом у вигляді домашнього арешту. Скептики говорили відкрито – домашній арешт – прямий шлях до втечі.
 *** 
Але найбільш сумне в історії з одіозним ректором і політиком – те, що його втеча через менш, ніж дві доби роботи нового електронного браслета, купленого країною саме з метою контролю за особами, залишеними під домашнім арештом, в цілому ставить під сумнів ефективність нового Кримінального процесуального кодексу. Де вперше в історії України з\’явилося поняття домашнього арешту. … І пояснюй тепер, що дана норма з\’явилася чи не спеціально заради всяких малюнків.

Тетяна Урбанська, Анастасія Береза

Джерело

peredplata