Криваве побоїще у Садгорі через… надмір адреналіну

Криваве побоїще у Садгорі через... надмір адреналінуУ Садгорі молодики знічев’я заледве не забили до смерті тамтешнього мешканця, 27-літнього Сергія Кахнія. Дісталося й іншому хлопчині, котрий втрутився, аби захистити друга. Тепер на судових засіданнях розбишаки з насмішкою заявляють, що причиною жорстокого групового побиття Сергія та Віталія стала надмірна кількість адреналіну у їхній крові…

— Дату 24 листопада минулого року я вже, мабуть, довіку не забуду, — плаче, розповідаючи про свою біду, мати Сергія Наталя Георгіївна Кахній. — Бо того дня я заледве не втратила свою надію та опору у житті – дорослого сина.

Коли знесилений закривавлений хлопець вночі переступив поріг рідної домівки, з переляку батьки навіть не тямили, що робити. До рання не зімкнули очей — обмивали з синового тіла кров, прикладаючи до розбитої, майже пошматованої голови своєї дитини компреси. На світанку у Сергія ще й почалася блювота. А щойно батько довідався про бійку, зібрав сина та поїхав до міліцейського відділку.

Сутичка трапилася поблизу одного з центральних садгірських магазинів, де зазвичай «тусується» місцева молодь. Просто так – без будь-якої на те навіть дріб’язкової, не кажучи про вагому, причини.

— Сергій стояв зі своїми друзями, — розповідає мати хлопця. – Розмовляли, палили. Раптом під’їхало два легковики, з котрих вийшло восьмеро чер-нівецьких хлопців. У двох з них Сергій одразу впізнав братів чоловіка своєї двоюрідної сестри. Молодики пройшли повз садгірчан, а потім раптом різко повернулися і накинулися на Сергія. Нічого не пояснюючи, втрьох повалили юнака на землю та почали гамселити по чому бачили і руками, і ногами. Коли ж друга кинувся обороняти Віталій Козик, негідники, не розбираючи, що творять, побили і його – по-звірячому, жорстоко, до крові та безтями. Решта ж компанії, як потім з’ясували батьки Сергія Кахнія, мовчки спостерігала за кривавим побоїщем. Ніхто нікого не зупиняв, ні у кого чомусь не виникло і думки терміново викликати правоохоронців.

…З відділку міліції Сергія та Віталія відвезли зняти побої, а далі доправили до лікарні швидкої медичної допомоги. Син Кахніїв залишився на лікуванні, друг же, попри надто погане самопочуття, змушений був відмовитися від тривалого лікування – вдома на хлопця чекала його хвора ненька.

На щастя, у діях молодиків правоохоронці угледіли ознаки криміналу. За фактом побиття Кахнія та Козика порушили кримінальну справу. Але, за словами Наталії Георгіївни, слідство велося не так, як належить. По-перше, на боці звинувачених та, як наслідок, на лаві підсудних, опинилися далеко не всі учасники кривавої бійні у Садгорі. А троє розбишак з цієї когорти, на переконання жінки, на судових засіданнях поводяться надто розв’язно. Саме вони, ці троє, розповіли у залі суду, що насправді приїхали «розібратися» з дівчиною одного з братів С., котрого та буцімто покинула та знайшла собі іншого коханого. Сергій же, мовляв, поплатився за те, що, побачивши їхній «десант», кинув навздогін: «А що ці тут роблять?». Отож аби не задавав зайвих запитань, і провчили його. А жорстокості у побитті вже лежачих своїх ровесників додав адреналін, що «грав» у їхній крові…

Наталя Кахній пригадує ще одну деталь: в середині грудня, після того, коли син попросився перевести його на лікування до Садгори, ближче до батьків, йому зателефонував один з трьох підозрюваних та хотів призначити зустріч. Батьки були шоковані – звідки у кривдників сина та його друга взявся номер телефону – та не дозволили хлопцеві зустрічатися з ними. Тоді ті приїхали до Кахніїв.

— Вони сказали, щоб ми забрали заяву, бо нічого не доб’ємося – у них в прокуратурі все «схвачено», — каже згорьована мати Сергія. — І грошей хлопцям на лікування вони не мають звідки дати, бо довелося, мовляв, викластися у прокуратурі. А номер телефону вони легко і просто взяли… у міліції (навіть суддя здивувалася такому повідомленню).

Родини побитих садгірчан дивуються, куди поділися інші учасники бійки, адже їх було восьмеро, а обвинувачення пред’явлено лише трьом. Четвертий, якого добре видно на наданому приватним підприємцем відеозаписі й котрий з такою ж жорстокістю, як і інші, добивав лежачих на землі непритомних хлопців, чомусь досі вважається «невпізнаною особою». Хоча цю «особу» легко визначили батьки Сергія та надали до прокуратури всі дані про «незнайомця», поки що про нього не йдеться. Як і про ще одного співучасника події, котрого називають вже й самі підозрювані. Родичі Сергія впевнені, що і двоє братів С. мають проходити по справі, незважаючи навіть на те, що у них є родинні звязки у міліції Садгори, не як свідки, а як безпосередні співучасники. Бо вони, мовляв, відверто брешуть у суді, начебто не знають їхнього сина. Вочевидь, з па-м’яттю у окремих молодиків не все гаразд, якщо з неї стерлися моменти, коли разом з Сергієм гуляли на весіллі під час одруження їхнього брата та Сергієвої сестри. До того ж, саме ці брати привезли того осіннього вечора на розбірки до Садгори чернівецьких «поборників справедливості», аби ті способом кривавої розправи («сила есть – ума не надо») змогли позбутися надлишку адреналіну… А ще мати жорстоко побитого хлопця, якому медики вже встановили діагноз, несумісний з подальшими фізичними та й моральними навантаженнями, проти того, аби суд задовільнив клопотання місцевої організації про взяття на поруки одного з трьох хлопців, бо, за їхніми словами, саме він чи не найжорстокіше бив її сина та його друга. Та невтямки Наталії Кахній, чому батьки причетних до побоїща хлопців за майже рік судової тяганини навіть не спробували зустрітися з нею. А так хочеться матері, котра впродовж тривалого часу піклується про далеко не здорового молодшого сина, котра нещодавно також перенесла тяжку хворобу та зараз, захищаючи добре ім’я старшого, Сергія, має з їхньої вини відновлювати здоров’я, глянути їм у вічі…
Попри все, мати з батьком таки сподіваються на справедливість Феміди. Вони готові відстоювати цю справедливість навіть ціною власного здоров’я. І довести, що правда, навіть за відсутності «зв’язків», на яких так наголошували кривдники сина, — на їхньому боці.
Наталія БРЯНСЬКА

peredplata