Злодій-ґвалтівник з Коритного — психічно хворий?

Злодій-ґвалтівник з Коритного — психічно хворий?Нещодавно Вижницький районний суд відправив неповнолітнього злодія Миколу Б. з села Коритне, що на Вижниччині, на психіатричне обстеження. Потерпілі кажуть, що насправді він не є психічно хворим та вимагають, аби хлопець отримав те, чого реально заслуговує.

Нагадаємо, злочинні «походеньки» Миколи особливо активізувались цієї весни. За повідомленням обласної прокуратури, 10 квітня він непомітно проник до помешкання Ілларіона К. та викрав у господаря з шафи одну тисячу гривень. Уже невдовзі, 21 квітня, зумів пробратися через вікно до будинку пенсіонерки у с. Банилів, де також намагався вкрасти гроші. На щастя, вчасно нагодилася господиня оселі, тож злодюжка був змушений втікати без «улову». Попри невдачу, молодик не зупинявся – 22 травня вранці знову пробрався до будинку мешканця Коритного, розбивши при цьому вікно. Тепер вже малолітній злочинець був неабияк задоволений – його пожива склала 5200 гривень. 30 травня цього року Микола проник до оселі пенсіонерки у с. Банилів. Насильницьким шляхом вирішив відібрати у старенької жінки 100 гривень, при цьому, як вона заявила, намагався вступити з нею у статеві зносини. На щастя, бабусю врятував сусід, котрий, почувши крики про допомогу, прибіг до її домоволодіння.

Правоохоронці прийняли заяви потерпілих і невдовзі упіймали винного у їхніх митарствах. Відомості про кримінальні правопорушення було внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань, а юнака направлено на амбулаторну судово-психіатричну експертизу.

— Це навряд чи виправить його подальшу поведінку, — розповідає один з потерпілих коритненців Ілларіон К. – На судовому засіданні 8 жовтня він сказав, буцімто нічого не пам’ятає, не знає і ніде не був. Хіба можна цьому вірити? Бо вистачило ж розуму не до молодих та дужих йти — обирав своїх жертв серед старих та немічних, яких грабував, хапав за шию і душив. Один літній чоловік за два тижні після такої «зустрічі» помер від інфаркту. А у старенької 80-річної пенсіонерки з сусіднього Банилова цей негідник вимагав 100 гривень, забрав золото та ще й зґвалтував її. І втекти йому вдалося лише завдячуючи сусідові, який прибіг на крики жінки.

Нині Коритне потроху оговтується від чуток про злочинні дії досить юного односельця. Багато хто навіть жаліє хлопця, якому, до речі, у вересні вже виповнилося вісімнадцять.

Розповідають, що Микола – найстарша дитина у бідній багатодітній родині. Батьки ніде не працюють, мати доглядає за молодшими дітьми. Та певні – ніхто з родичів не вчив його красти. Подейкують, він і справді має схильність до психічних розладів. Не навчався у школі разом зі своїми однолітками, в основному перебував на індивідуальному навчанні. Односельці пригадують випадок, коли ні з того ні з сього він виліз на дерево, що росте на шкільному подвір’ї, та почав несамовито кричати, що вкоротить собі віку. Тоді збіглася вся школа.

Як повідомили у прес-службі прокурора Чернівецької області, насправді рішення суду по справі ще немає. Микола Б. наразі проходить стаціонарну психіатричну експертизу. З медичного закладу до суду має надійти висновок про осудність хлопця. Якщо виявиться, що осудний, суд прийме рішення про притягнення його до відповідальності за статтями, за якими пред’явлено звинувачення.

Тож яке покарання за свої неодноразові протиправні вчинки понесе молодик з Коритного, покаже час. І «Час» повідомить.

Наталія БРЯНСЬКА

peredplata